Szczegóły recenzji

4.4 16 0.5
Swedish Match
Zażywając z quasi drewnianej tabakiery.
(Updated: Luty 07, 2012)
Ocena ogólna

4.6
Ocena smaku

4.5
Ocena opakowania

5.0
Rumney's to tabaka dobra, może nawet i bardzo dobra. Początkowo planowałem ocenić ją na 4, ale jednak zdecydowałem ,że naciągane 4,5 będzie odpowiedniejsze. Jakie są jej zalety? Przede wszystkim herbaciany posmaczek tytoniowy, nie jest jakoś szczególnie przykryty, ale i tak tabaka musi sobie troszkę poleżeć, aby stał się uwypuklony, jest to niewątpliwie ciekawy posmak. No i dobrze komponuje się z mocnym, aczkolwiek nie MOCNYM mentolem. Mentol nie jest może tak delikatny jak w Mac Craigu, ale przynajmniej znakomicie spełnia swoją rolę, tj. odświeża i przede wszystkim orzeźwia. Idealna tabaka na lato chciałoby się rzec, ale jednak nie mogę tego stwierdzić, dlatego, że jednak czegoś brakuje, mam wrażenie jakby coś było niedopełnione. Może gdyby nuta cytrusowa była odrobinę mocniejsza? Bo i nuta cytrusowa się znajdzie, identyczna jak w Edel Prise tegoż samego producenta, tj. Swedish Match. No i może nawet jest tam leciutki eukaliptusik, ale naprawdę leciutki, pozbawiony anyżkowego zapachu, do jakiego przyzwyczaiły mnie produkty SM. Na początku uderzenie mentolu, silne, ale nie powalające, już jest ok, przyjemnie, potem lekka nutka cytrusowa, nagle do bukietu przyłącza się leciutki posmak eukaliptusa, już jest dobrze, no i na końcu trwały i ciekawy, lekko herbaciany smak tytoniowy. Dość niespotykany, powiem szczerze ,że pierwszy raz się z czymś takim spotykam, odrobinę podobny aromat tytoniowy był w Singeltonsie, ale ten w Rumneysie jest zdecydowanie ciekawszy, pełniejszy, właśnie on stanowi główny atut tejże tabaki. Aromat utrzymuje się dość długo, nawet do godziny czasu (!). Czyli z pozoru dużo aromatów, z pozoru ciekawa tabaka, ale jednak czegoś brakuje, moim zdaniem właśnie mocniejszej nuty cytrusowej, czy też mocniejszego zapachu eukaliptusa i wtedy tabaka bezapelacyjnie zasługiwała by na 5. A tak, to jest imo trochę przeceniana, no dobrze, troszeczkę. :) Głównym moim zarzutem do tej tabaki jest to, że wspomniana cytrusowa nuta jest nie całkiem naturalna, troszkę trąci kwaskiem cytrynowym, a jednak taki cytrusik ma wpływ na odbiór całości, do tego malutki zarzucik- po tak sławnej tabace, po słynnym Rumneysie spodziewałem się czegoś wielkiego, czegoś niespotykanego, a tu można powiedzieć standardzik SM czy tych "lepszych" Poeschli. Ale cóż, nic wszak nie jest idealne.

Zmielenie to standard znany z tabak Poeschla czy Swedish Match, czyli średnie, wilgotnością także się nie wyróżnia, tu też jest średnio. Ilość nikotyny? Średnia. Barwa? O tu jest już ciekawiej, bo z lekka rudawa, taka rudo-brązowa. Ciekawa. Zapach eukaliptusowo-mentolowy.

Swedisch Match i Poeschl rozpieszczają nas tabakierkami- gadżetami. Nie inaczej jest w przypadku Rumney'sa, tabakiera naprawdę mi się podoba i wbrew temu co pisali poprzednicy, w mojej opinii jest funkcjonalna. Twardy plastik, o lekko mydlanym kształcie, imitujący teksturą drewno, do tego niebieski pół-przezroczysty guziczek, służący do dozowania tabaki. Guziczek trzeba przekręcić, tab aby strzałeczka wskazywała otwór, ciekawe i funkcjonalne. Faktem jest ,że praktycznie niemożliwe jest zamknięcie tabakiery jedną ręką, co trochę irytuje, zwłaszcza, że ze względu na jej kształt nie można jej postawić na stole, musi leżeć, a jak leży to i coś się może wysypać z tego strzałkowego pojemniczka. Tabakiera jest otwieralna, ale raczej nie polecałbym wsypywania tam innej tabaki, bo przy otwieraniu kołeczek wyskakuje z tabakiery, tworząc w obu połówkach dziurkę, ja nieostrożnie otwierając swoją tabakierę zmarnowałem 1/3 tabaki. Niech to kaczka kopnie! Pod koniec ubiegłego roku SM zmieniła tabakiery Rumneysa, na typowe dla tej firmy "śmietniczki", vide Edel Prise.

Podsumowanie o tabace

Zalety tabaki
-Arcyciekawy tytoniowo-herbaciany posmaczek
-Stonowany, ale silny mentol
-Lekkie cytrusy i mgiełkowy eukaliptus
-Tabakierka
Zgłoś tę recenzję Czy ta recenzja była dla Ciebie pomocna? 10 0

Komentarze

Already have an account? or Create an account

Dodaj komentarz