Tabaka w Tajlandii
14 years, 3 months ago | 2 RepliesZ cyklu antropologia tabaki.
Tekst pochodzi z „Case Report Section Pulmonary Alveolar Microlithiasis Associated with the Inhalation of Snuff in Thailand”, 1957.
Tabaka używana w Tajlandii jest bardzo zmielonym proszkiem, którą zażywa się używając metalowych tub w kształcie litery U. Jeden koniec jest przykładany do nosa, drugi zaś do ust. Dmuchnięcie w tę tubę powoduje, że tabaka natychmiast trafia do jamy nosowej.
Metoda produkcji tajskiej tabaki jest tajemnicą, ale w jego skład wchodzi ok. 50% suchego tytoniu i 50% orientalnej gumy, z niewielkim dodatkiem sproszkowanej kości sepii.
Orientalną gumę wykonuje się poprzez podgrzewanie „białej ziemi” w piecu w bardzo wysokiej temperaturze. Ziemia ta posiada wysoki procent węglanów i fosforanu wapnia. Po wykonaniu gumy dodaj się do niej wody, aby całość przekształcić w pastę, po czym miesza się ją z tytoniem. Całość rozmieszcza się aby osiągnąć jak najcieńszą warstwę i pozostawia do wyschnięcia na słońcu.
Analiza wykazała skład handlowy komercyjnej tabaki:
75% substancji organicznych
15,4% krzemiany
1,6% krzemionki
-
Tabaka w Tajlandii
- You must be logged in to reply to this topic.