Aktywność w serwisie Top25snuff.com › Forums › Uwagi od i do Redakcji serwisu › Tabaka po polsku, u Holendrów
Tabaka po polsku, u Holendrów
12 years, 8 months ago | 83 RepliesZapytałem Jaapa z Molens de Kralingse, czy byłoby możliwe, by nasza polska społeczność mogła mieć jakieś życzenie tabaczne od nich. W końcu na prośbę snuffhousa ze zrobieniem piernikowej tabaki się zgodzili. Jaką otrzymałem odpowiedź? Jeśli podesłałbym jakiś konkretniejszy przepis, to zobaczyliby jakie możliwości mają na stworzenie czegoś nowego. Z konkretniejszym przepisem może być problem, no ale zobaczymy. Macie jakieś sugestie?
Jak na razie przychodzi mi do głowy polski przepis na oszukańczego schmalzlera, który można by połączyć ze kaszubskim sosem kawowym. No cóż, akurat na to mam przepisy 😉
-
AuthorPosts
-
Tabaka po polsku, u Holendrów
-
FilekKeymaster12 years, 8 months ago
Zapytałem Jaapa z Molens de Kralingse, czy byłoby możliwe, by nasza polska społeczność mogła mieć jakieś życzenie tabaczne od nich. W końcu na prośbę snuffhousa ze zrobieniem piernikowej tabaki się zgodzili. Jaką otrzymałem odpowiedź? Jeśli podesłałbym jakiś konkretniejszy przepis, to zobaczyliby jakie możliwości mają na stworzenie czegoś nowego. Z konkretniejszym przepisem może być problem, no ale zobaczymy. Macie jakieś sugestie?
Jak na razie przychodzi mi do głowy polski przepis na oszukańczego schmalzlera, który można by połączyć ze kaszubskim sosem kawowym. No cóż, akurat na to mam przepisy 😉
-
BartłomiejParticipant12 years, 7 months ago
Świetna inicjatywa. Sos kawowy brzmi genialnie. Koniecznie pokaż mu przepis. 😉
-
FilekKeymaster12 years, 7 months ago
Taką tabakę można ze spokojem zrobić sobie nawet samemu w domowych warunkach, ale niestety jesteśmy dosyć ograniczeni w zdobyciu konkretniejszych nasion czy liści tytoniu, niż Amerykanie. Ja bardzo chciałbym, żeby Molens odtworzyli Nessinga, ale niestety przepis gdzieś zaginął i ciężko go gdziekolwiek znaleźć…tylko cząstkowe informacje co do składników.
Wracając, przepis na nasz oszukańczy schmalzler już podawałem w temacie o, jak trudno się domyśleć, przepisach i wygląda on następująco.
„Tabaka podobna do brezylskiey.
Prawdziwa tabaka brezylska odznacza się własciwym zapachem, który nigdy nie iest naturalnym, ale przez sztukę nadanym. Następuiącym sposobem można ią doskonale naśladować. Materyały do niey wchodzą, iako to:
10 funtów tabaki.
16 łotów soli kuchenney.
8 łutów oczyszczonego potażu.
4 funty wody cynamonowey.Potaż i sól kuchenna rospuszcza się w wodzie cynamonowey; rozczyn cedzi się przez płótno, miesza się z tabaką, i pakuie di faski, w którey przez kilka tygodni ta mieszanina na fermentacyą wystawiona, do użytku przydatną się staie.
Tym sposobem przyprawiona tabaka posiada kolor iasno brunatny. Jeżeli zaś chcemy nadać iey kolor czarny, którym się prawdziwa brezylska tabaka zawsze zaleca, tedy za dodatkiem 4 łutów koperwasu można takowy otrzymać.
Na ten koniec koperwas rospuszcza się w takiey ilości wody cynamonowey, iaka do tego potrzebną się okaże. Rozczyn ten maceruie się nayprzód z tabaką, a potem dodaie się rozczyn potażu soli kuchenney z wodą cynamonową.
Ostrzedz należy iż liści powinny bydź dostatecznie doyrzałe; im są doyrzalsze tem lepszy i przyjemnieyszy wydaią produkt. Zawsze iednak przez wskazane tu sposoby otrzymuią się bardzo dobre gatunki tabaki.”;Co do sosu kaszubskiego, to wygląda on tak:
Filiżankę kawy z jednego łuta gotuje się z rozpuszczonym odpowiednio białym cukrem i pół łutem balsamu peruwiańskiego.Jak Wam się to podoba? Odtworzenie polskiego „schmalzlera” brzmi bardzo przyjemnie i poza tym odegramy się na Niemcach za zgarnięcie sobie zielonych tabak 😛
-
BartłomiejParticipant12 years, 7 months ago
Ślij depeszę. Niech Holendrzy już rozkręcają młyn. Może by tą Kaszubską jakoś fajnie nazwać?
-
FilekKeymaster12 years, 7 months ago
Chyba „False Schmalzler”, bo jakby dali na początku „Polish”, to by im młyn „spalili” 😛
-
BartłomiejParticipant12 years, 7 months ago
W sumie racja. Po takiej nazwie mógłby skończyć z przebitymi oponami w samochodzie. Lepiej mu tego oszczędzić.
To może niech zostanie chociaż ten „Kaszubski sos”. -
FilekKeymaster12 years, 7 months ago
To skoro już łączymy polskiego schmalzlera z kaszubskim sosem, to może „Kashubian schmalzler”.
-
BartłomiejParticipant12 years, 7 months ago
Tak by było chyba najlepiej. Jest polski akcent w nazwie i holenderscy nacjonaliści się nie zorientują. Perfect!
-
FilekKeymaster12 years, 7 months ago
Wysłałem. Mam nadzieję, że mnie nie wyśmieje za tak banalny przepis 🙂
-
PiotrParticipant12 years, 7 months ago
Moje propozycje – tabaka bursztynowa (kaszebska) i śliwowica a la Łącko.
-
FilekKeymaster12 years, 7 months ago
Tabaki kaszubskie to tabaki kachlowane, czyli bardziej etnograficzna sprawa. Na razie zobaczmy co wyjdzie z polskiego schmalzlera.
-
PiotrParticipant12 years, 7 months ago
Kachlowanie to tylko metoda produkcji, chodziło mi raczej o coś tak historycznie polskiego jak wyrabianie bursztynowej nalewki – smak na świecie, poza regionem Pomorskim – nieznany.
-
FilekKeymaster12 years, 7 months ago
Otrzymałem odpowiedź od Jaapa. Stwierdził, że to bardzo dobry przepis i świetna szansa dla nich by odtworzyć kolejną historyczną tabakę. Prawdopodobnie w kwietniu będzie robił pierwsze próby z polskim „schmazlerem”.
-
BartłomiejParticipant12 years, 7 months ago
Po polskim schmalzlerze pozostała jakaś historia, czy tylko przepis się uchował?
-
FilekKeymaster12 years, 7 months ago
„Polak potrafi”, chyba tak w skrócie można opisać historię tej tabaki. Książka, w której znalazł się przepis na „tabakę brezylską” to taki poradniczek dla ludności wiejskiej, by żyło się lepiej.
w sumie zastanawiam się czy nie lepiej zostawić tę nazwę: „Brezielska”.
-
Jan SmetanaParticipant12 years, 7 months ago
Nie będzie wiadomo o co chodzi. Nawet ja jakbym zobaczył „Brezielska” to musiałbym długo myśleć o co się rozchodzi, mimo ,że mam kontakt z tabaką.
Jak dla mnie trafna nazwa to „Kashubian False Schmalzler”, ew. „Polish False Schmalzler”- tylko ona jednak nie jest polska, tylko kaszubska. To się mogą Kaszubi obrazić, akurat w tym wypadku chyba nawet słusznie.
„Kashubian quasi schmalzler”? „Kashubian quasi Brasilian” (to już potworek jest :D)?
-
FilekKeymaster12 years, 7 months ago
A „Polish Brasil Snuff”? Trzeba będzie pokombinować.
Na razie zasugeruję Jaapowie, żeby kilku polskich tabaczarzy zostało testerami, żeby w 100% wykrzesać to co chcemy. -
Jan SmetanaParticipant12 years, 7 months ago
Zgłaszam się na testy :D.
Brasil sugeruje, że jest to robione z tytoniu Brasil. Będą to robili z tego tytoniu? Przepis milczy w tej sprawi. Wtedy to nie byłby „false schmalzler” tylko prawie schmalzler, prawie bo bez całej tej magicznej fermentacji.
Ale w sumie nazwa ciekawa. Zamiast false schmalzler jest snuff- no i w sumie dobrze. Ta nazwa mi się podoba.
-
BartłomiejParticipant12 years, 7 months ago
Ją również jestem chętny do przetestowania! I może niech jednak będzie Polish w nazwie. znajdzie wtedy więcej nabywców w Polsce. Nie wierzę, że polski tabacznik przejdzie obok niej, nie kupując jej. 😉
-
-
FilekKeymaster12 years, 7 months ago
Już wiem! Skoro to tabaka brazylijska, robiona po polsku, z kaszubskim sosem – to może, może – Donaldinio!
-
-
Rocco SiffrediParticipant12 years, 7 months ago
Też reflektowałbym… ale również spokojnie mogę zdać się na Wasze nosy:)
-
FilekKeymaster12 years, 7 months ago
Jeszcze nie napisałem, że w ogóle będzie testowanie, a już się wszyscy rzucają 😛
-
MichałParticipant12 years, 7 months ago
Ciekawe jakie jest prawdopodobieństwo, że taka okazja trafiłaby się ponownie… ;P
A nazwa „Polish Traditional Snuff” nie byłaby dobra? Prosta i nie ujawniająca zbyt wiele. 🙂
-
Jan SmetanaParticipant12 years, 7 months ago
[quote=”Filek” post=8076]Już wiem! Skoro to tabaka brazylijska, robiona po polsku, z kaszubskim sosem – to może, może – Donaldinio![/quote]
To by musiała być Peruwiańska i to koniecznie nasączana naparem z liści koki i z fikuśną czapeczką i z footballową etykietką 😀
[quote=”Antagonista” post=8080]Ciekawe jakie jest prawdopodobieństwo, że taka okazja trafiłaby się ponownie… ;P
A nazwa „Polish Traditional Snuff” nie byłaby dobra? Prosta i nie ujawniająca zbyt wiele. :)[/quote]
Czy ja wiem, czy taki Polish i czy taki Traditional :).
-
-
Jan SmetanaParticipant12 years, 7 months ago
No to niech będzie, że i Polska. Dla mnie najlepsze jest „Polish Brasill Snuff”.
-
-
Jan SmetanaParticipant12 years, 7 months ago
Polish i Brasilian się kłóci, ale Polish i Brasil już nie. Wszak o tytoń tutaj chodzi, nie o kraj. Jest przecież Brasil Doppel Fermen.
-
-
FilekKeymaster12 years, 7 months ago
O tradycyjnych polskich tabakach możemy mówić tylko w przypadku tabak kachlowanych (wciąż robionych na Kaszubach) oraz tabak zielonych (po których została już tylko bernardowska Kowieńska), „uwentualnie” z przymrużeniem oka o Nessingu (bo co prawda rolka z Holandii, ale cała produkcja tabaki z niej w Wielkopolsce).
Mówiąc „Polak potrafi” miałem na myśli, że Polacy mieli dar podrabiania wszelkiego gatunku tabaki, prostymi metodami. Kilka osób, znawców wytwarzania tabaki, którym pokazałem ten przepis, byli bardzo zdziwieni jak łatwo można zrobić schmalzlera, bez użycia ani tytoniu Brasil, ani innych dodatków.
-
GrzegorzParticipant12 years, 7 months ago
@Filek, a nie będzie trochę tak, że nasze propozycje nazwy będą traktowane jako coś sugerowanego, ale nie pewnego?
W razie czego i ja się zgłaszam do testowania, nawet jak nie wiadomo, czy taka okazja będzie. Mimo wszystko, okazja to to przecież niepowtarzalna. 🙂
-
FilekKeymaster12 years, 7 months ago
Molens de Kralingse nie należy traktować jak firmę, bo to fundacja starająca się zachować historię mielenie tabaki w Holandii oraz całej tradycji związanej z zażywaniem tytoniowego proszku. Myślę, że Jaap też chciałby, żeby nazwa tej tabaki była jak najbardziej poprawna.
-
PiotrParticipant12 years, 7 months ago
Filek, trochę zdrowego, narodowego natchnienia, przymiotnik „polska” jest jak najbardziej na miejscu. „Old Polish Snuff” – czy nie byłoby pięknie?
-
Jan SmetanaParticipant12 years, 7 months ago
Z nutą tajemnicy :). Też ładnie, jak ktoś będzie chciał to doczyta.
-
kozikParticipant12 years, 7 months ago
Mi się podoboało na początku, z tym Polish False Schmalzler. 😉 (Eee, jeszcze chciałem dodać, że i ja tez chętny na testera. 😀 )
-
GrzegorzParticipant12 years, 7 months ago
Mi osobiście słówko false średnio pasuje, lepsze byłoby zaprezentowane przez kogoś „quasi-„, jakoś lepiej marketingowo chyba brzmi. Tak samo propozycja Pastora brzmi fajnie.
-
-
FilekKeymaster12 years, 7 months ago
Najprościej byłoby chyba „Polish halb-schmalzler”. Mamy tutaj to co chcemy uzyskać, czyli „Polskę” w nazwie oraz ukryć jakoś fakt, że to tylko podrobiony schmalzler. Dla mnie byłaby to dodatkowa atrakcja, bo termin „halb-schmalzler” wypłynął po raz pierwszy z moich ust i obecnie jest to obowiązujące pojęcie określające pół tabaki, pół schmalzlera. A z racji tego, że jestem autorem tej terminologii, także określałoby tabaki podobne do schmalzlerów.
-
PiotrParticipant12 years, 7 months ago
Nazwa dobra, no i uwieczniłbyś się w historii światowego tabacznictwa, ale… albo „Polish Half-Schmalzler”, albo „Polnisch Halb-Schmalzler”, nie mieszajmy różnych systemów walutowych tfu! językowych.
-
FilekKeymaster12 years, 7 months ago
Już się uwieczniłem będąc pierwszym polskim rekordzistą w ilości opakowań po tabace 🙂
To jak już chcemy być bardzo poprawni, bo Holendrzy zostawiają nazwy francuskie (Bon Bon) i niemieckie (Limburgertabak), to powinno być „Polska brezylska”.
-
PiotrParticipant12 years, 7 months ago
OTO JEST!!!
Panie, Panowie – napisałem do Jaapa z Molens de Kralingse i okazało się, że pierwsza próbka tabaki w/g przepisu Filka już powstała (na razie tylko trzy 25g pudełeczka). Jest też projekt tabakiery. Nazwa trochę myląca – Mazurian Schmalzler – nie wiem, dlaczego taka – mi się nie za bardzo podoba. Tabaka ponoć wyszła łagodna i jest baaardzo aromatyczna. Podałem Jaapowi swój adres, ma mi wysłać 1 pudło, więc chętni na próbkę, proszę się zgłaszać! Tabaka wygląda tak: -
-
-
BartłomiejParticipant12 years, 7 months ago
Umarłbym jakbym nie spróbował. Zgłaszam się na próbkę! 🙂
-
Marcin WisniewskiParticipant12 years, 7 months ago
Ja w sumie też chętnie spróbuję tego specyfiku 🙂
-
Rocco SiffrediParticipant12 years, 7 months ago
Z chęcią spróbowałbym tego cuda… Szkoda, że tylko 3 opakowania. Hmmm, albo może ktoś z przyjaciół forumowiczów w przypływie samarytańskiego gestu zrobi kilka próbek i prześle reszcie;>
-
Marcin WisniewskiParticipant12 years, 7 months ago
Wydaje mi się, że nie ma sensu robić tak, żeby tylko 3 osoby dostały te pudełka, lepiej właśnie podzielić je na mniejsze porcje powiedzmy po 5g i w takiej formie rozsyłać.
Pastorze, dane do wysyłki przesyłać już teraz (robisz listę wcześniej?) czy dopiero jak paczka będzie u Ciebie?
-
Maciej SkorusParticipant12 years, 7 months ago
Tak jak wcześniej – zgłaszam się!
@edit: mam nadzieję, że to nie podchodzi pod jakiś Prima Aprilisowy żart 😀
-
KindolParticipant12 years, 7 months ago
Też bym chętnie takiej tabaczki, ale niestety pewnie to jest tylko Primaaprilisowy żart :p
-
Jan SmetanaParticipant12 years, 7 months ago
Pisałem do Holendrów i odpisali, że będą wysyłać próbki za wiersz o tabace (najlepiej po ang lub fr). Mam też inne nowiny- planują wypuścić całą serię polskich tabak, bo dostali wiele przepisów. Ma być Pomerian, Silesian itd.
Silesian będzie anyżowa, a Pomerian bursztynowa.
Mają mi wysłać w nast. tyg. próbkę MAzuriana
EDIT: Wiersze mamy umieszczać na naszym forum, a potem jedna osoba je wyśle wszystkie razem. 🙂
-
-
BartłomiejParticipant12 years, 7 months ago
Jakoś za dużo tych dobrych nowin. Śmierdzi to trochę pierwszym kwietnia. Mam nadzieję, że się mylę. 😉
-
-
-
BartłomiejParticipant12 years, 7 months ago
[quote=”GRZEe” post=8216]A mnie się udało heheh :D[/quote]
Pewnie już pisałeś wierszyk dla Jaapa? 😀
-
-
FilekKeymaster12 years, 7 months ago
Roses are red, voilets are blue,
Give me a sample, because I was to snort your snuff with a tissue. -
MichałParticipant12 years, 7 months ago
siekiera motyka tytoniu puszka zarob na siebie jak cyganska wrozka
aj, ale ze mnie antytalent 🙂napisalbym bialy wiersz, ale zaraz mnie oskarza o rasizm 🙂
-
-
MichałParticipant12 years, 7 months ago
czarny to moglby byc rap, ale wyczucia rytmu tez nie mam. 🙂
-
Jan SmetanaParticipant12 years, 7 months ago
Siekiera, motyka, wielka draka
A najlepsza jest tabaka!
Siekiera, motyka, bimber, nóż,
Dej te próbki i to już!
Siekiera, motyka i sto róż,
W tabakierce już sam kurz!
Siekiera, motyka wielka ściana,
Daj Mazovian bez ściemniania!Snuff, snuff,
Oh snuff,
Snuff snuff,
Ech snuff,
SNUFF!!!!!! SNUFF!!!!!
Snufffff
SsssSssnufff
SNUFF?????? SNUFF????? -
PiotrParticipant12 years, 7 months ago
No dobra, Panowie – czas odkryć brutalną prawdę. Prima Aprilis – Mazurian Schmalzler nie istnieje! Gratulacje i plus dla Euronymusa, który jako pierwszy odkrył fałszerstwo. Projekt wykonałem w nocy w ACDSee – wyszedł jako tako ale zadziałało! Przepraszam wszystkich zawiedzionych, którym aromatyczne próbki już zapachniały pod nosem. Dziękuję Nitzo, który podłączył się do żartu – oczywiście, żadna korespondencja z Jaapem nie miała miejsca. A wszystkim życzę wszystkiego dobrego z okazji nadchodzących Świąt Wielkanocnych. Wasze zdrowie!
-
MichałParticipant12 years, 7 months ago
Tak, czy siak wiersze to w porządku pomysł. A może ktoś niewstydliwy ułożyłby i zaśpiewał piosenkę? 😉
-
FilekKeymaster12 years, 7 months ago
Pastorze, jakieś końcowe statystki? Ile osób wysłało PW na skrzynkę z prośbą o odrobinę tabaki? 🙂
Jestem ciekaw czy ktoś poszedł dalej i wysłał do Jaapa wielką prośbę o przesłanie próbki 😉
-
BartłomiejParticipant12 years, 7 months ago
Ostatni będzie się śmiać ten, kto dostanie próbki od Jaapa.
-
-
Jan SmetanaParticipant12 years, 7 months ago
Ale z wierszem? :O
To ja nawet jakbym baaaardzo prosił to już nie dostanę, za aferę wierszową 😀
-
PiotrParticipant12 years, 7 months ago
[quote=”Filek” post=8226]Pastorze, jakieś końcowe statystki? Ile osób wysłało PW na skrzynkę z prośbą o odrobinę tabaki? 🙂
Jestem ciekaw czy ktoś poszedł dalej i wysłał do Jaapa wielką prośbę o przesłanie próbki ;)[/quote]
PW owszem były, lecz szczegóły zachowam dla siebie. Co do korespondencji z Jaapem, to ja nic nie pisałem – ale czy inni… głowy nie dam 😀
-
Jan SmetanaParticipant12 years, 7 months ago
Ja chyba byłem oryginalny, bo mi mniej zależało na próbce niż na tabakierce :).
-
FilekKeymaster12 years, 7 months ago
A tak z pomysłów na Prima Aprilis to można kiedyś przerobić tabakę Toque na Polish Snuff i spytać Rodericka, gdzie taką można dostać 😉
-
-
-
GRZEeParticipant12 years, 7 months ago
[quote=”zurmo” post=8217][quote=”GRZEe” post=8216]A mnie się udało heheh :D[/quote]
Pewnie już pisałeś wierszyk dla Jaapa? :D[/quote]
Wierszyku nie pisałem ale podnieciła mnie ta myśl że Silesia moje województwo i anyż który uwielbiam… 😀
-
Jan SmetanaParticipant12 years, 7 months ago
[quote=”Filek” post=8236]A tak z pomysłów na Prima Aprilis to można kiedyś przerobić tabakę Toque na Polish Snuff i spytać Rodericka, gdzie taką można dostać ;)[/quote]
Może by zrobili coś dla Polaków, w senie tabaki? 🙂
-
MichałParticipant12 years, 7 months ago
Toque Vodka
Don’t Drink – Snuff Toqueedit: jak mi coś do głowy czasami przyjdzie… -_-’
-
-
PiotrParticipant12 years, 7 months ago
[quote=”Antagonista” post=8246]Toque Vodka
Don’t Drink – Snuff Toqueedit: jak mi coś do głowy czasami przyjdzie… -_-'[/quote]
Dholakia Pure Bimber
-
Jan SmetanaParticipant12 years, 7 months ago
[quote=”Filek” post=8247]Już kiedyś pytałem en face…[/quote]
Oui? Co powiedzieli? Nie zgodzili się?
-
MichałParticipant12 years, 7 months ago
[quote=”Pastor” post=8248][quote=”Antagonista” post=8246]Toque Vodka
Don’t Drink – Snuff Toqueedit: jak mi coś do głowy czasami przyjdzie… -_-'[/quote]
Dholakia Pure Bimber[/quote]
Pasowałoby do serii Temptation. 😉
-
-
MichałParticipant12 years, 7 months ago
Ser i bekon juz jest…
Moj znajomy mowi, ze schmalzlery smakują jak kiełbasa. :/ -
FilekKeymaster12 years, 4 months ago
Doszły mnie słuchy od Jaapa, że coś się zaczęło w młynie kręcić. Choć kręcić to za mocne słowo, bo tak właściwie to rozpoczęły się poszukiwania surowców. To chyba nie powinno być aż tak trudne… chyba że poszukiwany jest rzadki w XXI w. balsam peruwiański.
Miejmy nadzieje, że kolejny update z mojej strony pojawi się w ciągu miesiąca.
-
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.