Rogarstwo
15 years, 10 months ago | 14 RepliesW obecnych czasach zaczyna wymierać to rzemiosło tak jak i rzemieślnicy. Niestety dla nas tabaczników nie odnotowało swojego renesansu jak wiele innych dziedzin. Mam nadzieję, że ludzie zajmujący się wyrabianiem tabakier z rogów przetrwają. Obecnie zajmuję się tym garstka ludzi mieszkających na Kaszubach. Dlaczego tak mało? Zapewne jest to spowodowane tym, iż rogarstwo jest bardzo trudne i czasochłonne, a rożki jednak nie są wcale takie drogie…
Tabakiery produkuje się z rogów[z reguły bydlęcych]. Rogi najpierw się gotuje w celu zmiany ich konsystencji. Dzięki temu procesowi stają się bardziej plastyczne, a ich obróbka jest o wiele łatwiejsza. Następnie ugotowane robi należy poddać procesowi prażenia – praży się je na rozgrzanych do czerwoności węglach. Jest to proces bardzo nieprzyjemny, gdyż tak przygotowane rogi nie dają zbyt przyjemnej woni, aczkolwiek od czego mamy tabakę. Niestety z opisów wyczytanych w sieci dowiedziałem się, iż nawet Packard’s na dłuższą metę może nie być zbyt pomocny. Gdy róg jest wyprażony należy go wbić na tak zwane kopyto[drewniany kołek]. Kolejna rzecz to obróbka, zarazem rzecz najważniejsza, a zarazem zależna od osoby, która ją wykonuje. Ostatnią rzeczą jest wywiert dziurek pod i szlifowanie. Tak przygotowany róg jest już tabakierą. Obecnie warsztaty rogarskie są w: Sierakowicach, Gnieżdżewie, Głodnicy czy Brodnicy Dolnej.
Niestety to tylko teoria, gdyż wiedzy praktycznej nijak nie potrafię zdobyć. Ostatnio spotkany przeze mnie spotkany przeze mnie człowiek zajmujący się tą sztuką robi już tylko i wyłącznie wyroby z jeleniego poroża. Jeżeli ktoś z was ma kontakt z odtwórcą tej sztuki chcącym się podzielić jej tajnikami, to proszę o kontakt do niego.
Krótko zwięźle, jeżeli ma ktoś pytania to postaram się odpowiedzieć.
-
Rogarstwo
- You must be logged in to reply to this topic.