Aktywność w serwisie Top25snuff.com › Forums › Produkcja tabaki › Przepisy tabaczne
Przepisy tabaczne
14 years, 6 months ago | 38 Replies
Dla wszystkich tych entuzjastów, którzy uwielbiają wzbogacać swoje tabaki mam tutaj XVIII w. sposób na ulepszenie swojego schmalzlera. Może się komuś przyda. No to do dzieła 😉
Do 4,5 kg tabaki (którą powinna być taka o brazylijskim charakterze) weź najpierw 0,7 kg najlepszych francuskich śliwek. Pozwól im się dusić przez co najmniej 5 godzin, aż dojdą do stanu miękkiej „pulpy”, dodając w czasie gotowania na wolnym ogniu 57 g startego sera Schabziger i 0,7 kg soli. Gdy śliwki są na tyle miękkie przecieraj je przez sito w celu oddzielenia większych grudek, a następnie powtórz ten proces, ale tym razem dodając już śliwki do tabaki. Wymieszaj dobrze swoimi rękoma i dolej 0,7 l najlepszej oliwy lub oleju almond. Po tym wszystkim dwukrotnie przesiew całość – dodając przy tym około dwie szklanki osadu z wina Porto.
Jeśli uda ci się dostać trochę jaggaree (rodzaj cukru z Indii) to rozpuść 0,7 kg w gorącej wodzie wraz z 57 g Schabziger i solą, i jeśli konieczne z odrobiną osadu z wina – to o wiele lepsza receptura, bo nie wymaga żadnych śliwek – ale fundamentem musi być słodki, soczysty smak tabaki.
Źródło: Hugh McCausland, „Snuff and Snuff Boxes”
-
AuthorPosts
-
Przepisy tabaczne
-
FilekKeymaster14 years, 6 months ago
Dla wszystkich tych entuzjastów, którzy uwielbiają wzbogacać swoje tabaki mam tutaj XVIII w. sposób na ulepszenie swojego schmalzlera. Może się komuś przyda. No to do dzieła 😉
Do 4,5 kg tabaki (którą powinna być taka o brazylijskim charakterze) weź najpierw 0,7 kg najlepszych francuskich śliwek. Pozwól im się dusić przez co najmniej 5 godzin, aż dojdą do stanu miękkiej „pulpy”, dodając w czasie gotowania na wolnym ogniu 57 g startego sera Schabziger i 0,7 kg soli. Gdy śliwki są na tyle miękkie przecieraj je przez sito w celu oddzielenia większych grudek, a następnie powtórz ten proces, ale tym razem dodając już śliwki do tabaki. Wymieszaj dobrze swoimi rękoma i dolej 0,7 l najlepszej oliwy lub oleju almond. Po tym wszystkim dwukrotnie przesiew całość – dodając przy tym około dwie szklanki osadu z wina Porto.
Jeśli uda ci się dostać trochę jaggaree (rodzaj cukru z Indii) to rozpuść 0,7 kg w gorącej wodzie wraz z 57 g Schabziger i solą, i jeśli konieczne z odrobiną osadu z wina – to o wiele lepsza receptura, bo nie wymaga żadnych śliwek – ale fundamentem musi być słodki, soczysty smak tabaki.
Źródło: Hugh McCausland, „Snuff and Snuff Boxes”
-
AnonymousGuest14 years, 5 months ago
Ten temat to coś naprawdę ciekawego i nowego w naszej tematyce.
Prawdopodobnie należałoby coś zebrać kilka w jedno miejsce i umieścić w samym serwisie takie ciekawostki.
Tak czy siak gratuluje znalezienia tych informacji.
-
FilekKeymaster14 years, 5 months ago
No to może przepis na Feuilles des Levante od starego Austriackiego Monopolu Państwowego.
150 g pyłu z suszonych na słońcu (niesfermentowanych) liści tytoniu Oriental zostaje dobrze zmieszane z 15 g soli kuchennej, 4 g mąki figowej (fig flour) i 2 g zmielonych goździków (stone clove). Sos zrobiony z 4,5 g miodu, 4,4 ml Essigessenz (esencja octu) i 10 g wody jest dodawana do tabaki po czym wszystko zostaje dokładnie mieszane przez co najmniej pół godziny.
Tabaka jest od razu gotowa do użytku, gdyż ponoć nie nadaje się do długiego przechowywania. -
JelcynParticipant14 years, 5 months ago
O! To jest już coś, co z powodzeniem można zrobić w domowym zaciszu. Dobra robota Filku!
-
FilekKeymaster14 years, 5 months ago
Składniki potrzebne do zrobienia tabaki od Gallahera – Genuine Irish Snuff.
45,4 kg przypalone łodygi tytoniu
6,6 kg węglan sodu
907,2 g korzenie irysa
453,6 g Whole Para Beans
?? kumaryna
907,2 rozłupane (wytłoczone) ziarna tonkowca wonnego
283,5 g węglan amonu
226,7 g limona
4,1 woda -
FilekKeymaster14 years, 3 months ago
1. Jak zmienić tytoń w proszek.
Oberwij tytoniu z liści i ułóż je tak, żeby mogły wyschnąć na słońcu. Potem zmiel je w moździerzu i przesiew, żeby wydobyć tylko najbardziej zmielony proszek. Pamiętaj, żeby nie wrzucać do możdzieża za dużo liści, gdyż może to trochę utrudnić mielenie.
Można też przyjąć inną metodę, w tym wypadku skorzystanie z jednego z małych młynków do tytoniu. W ten sposób można bez większych problemów nadać swojemu proszkowi odpowiedniej grubości, która będzie dla Ciebie najlepsza, poprzez odpowiednie jego ustawienie.2. Jak wyczyścić tabakę i przygotować ją do przyjmowania zapachów.
Weź mały kubek z otworem na dnie, w którym wedle zachcianki możesz zatkać korkiem. Do tego kubka włóż bardzo grubo i gęsto tkaną szmatkę, którą owiń ścianki i umocuj. Wsyp swoją tabakę do tego naczynia i polej wodą. Po 24 godzinach, jak już wchłonie wszystko, uwolnij otwór, żeby reszta wody mogła odpłynąć, a następnie wyżymaj szmatkę. Powtórz tę czynność 3 razy, o różnych godzinach, żeby tabaka była bardzo czysta. Kiedy nareszcie uda Ci się ukończyć tę operację możesz już wysuszyć proszek na słońcu. Kiedy już będzie już suchy należy ponownie wsypać tabakę do kubka i powtórzyć proces moczenia. Ale tym razem używając jakiejś wody zapachowej, np. wody z kwiatu pomarańczy. Po 24 godzinach znowu okorkować, żeby wypuścić wodę i wysuszyć na słońcu. W między czasie mieszaj i pokrop tabakę zapachową wodą. Takie jest nieodzowne przygotowanie, które jest niezbędne do tego, żeby proszek był gotowy do przyjmowania aromatów kwiatowych. Jeżeli nie zależy Ci, żeby na perfekcyjności lub nie lubisz marnować zapachowej wody, to możesz myć dalej w zwykłej wodzie. To przystępne oczyszczenie jest całkiem dobre, zwłaszcza w czasie kiedy tytoń suszy się na słońcu, gdyż trzeba mieszać go częściej na przemian z suszeniem.
3. Jak wyperfumować tabakę kwiatami.
Tuberoza, jaśmin, kwiaty pomarańczy, itd. oraz te które swój zapach dobrze kombinują z tabaką bardzo się tutaj przydadzą. Żeby stworzyć tabakę o takim aromacie należy posiadać pudełko liniowane białym papierem perfekcyjnie suchym, w którym zrobić ściółkę z tabaki grubości cala, następnie kwiatów, znowu tabaki i znowu kwiatów. Kontunuując aż wykorzystasz całą swoją tabakę. Po tym pozostaw to warstwowanie na 24 godziny, po czym odseparuj kwiaty używając sita. Ponów czynność z innym kwiatem jeżeli zależy Ci na mieszance kwiatowej. Jeżeli stwierdzisz, że aromat jest już perfekcyjny, przesyp tabakę do jakiegoś szczelnego pojemnika, żeby go podtrzymać.
4. Aromatyzowanie tabaki metodą praktykowaną w Rzymie.
Weź tabakę po tym jak została wyperfumowana kwiatami i włóż ją do dużej misy albo innego podobnego naczynia. Polej ją odrobiną białego wina z dodatkiem esencji piżma i bursztynu albo innych podobnych aromatów. Następnie mieszaj swoją tabakę i ucieraj ją w swoich rękach. Tym sposobem możesz mieć tabakę o aromacie jakim tylko zechcesz. Pamiętaj, żeby swój proszek szczelnie zamknąć po dokonaniu czynności.
5. Tabaka o aromacie cywetu.
Weź odrobinę cywetu w swoje ręce i rozsmaruj go ze swoją tabaką. Po wymieszaniu ich w swoich rękach z całym zapasem proszku, który przeznaczyłeś do tego celu, wsyp go spowrotem do pudełka. Możesz zrobić to samo z innymi aromatami.
6. Tabaka bursztynowa.
Podgrzej spód moździerza i zmiel w nim 20 ziaren bursztynu. Stopniowo dosyp funt tabaki, którą mieszaj i przecieraj w swoich rękach, żeby aromat bursztynu lepiej się przyjął.
7. Aromatyzowanie tabaki, maltańska moda.
Weź tabakę już gotową z wodą kwiatu pomarańczy (z przepisu 2) i wyperfumuj ją burszynem jak w przepisie 6. Następnie wraz z 10 ziarnami cywetu zmieszaj z odrobioną cukru w moździerzu. Ponownie wprowadź swoją tabakę, stopnowo, do ilości funta dla tych 10 ziaren, zwiększając albo tabakę albo aromat w tej samej proporcji do siebie.
8. Prawdziwa maltańska metoda przygotowywania tabaki.
Weź różę (rose tree) oraz korzeń lukrecji. Ostrugaj i zmiel na proszek. Przesiew przez sito i dodaj jakiekolwiek aromat jaki ci się podoba. Dolej białego wina, brandy albo winny spirytus i wymieszaj dobrze ze swoją tabaką. Taka jest właśnie prawdziwa maltańska metoda przygotowywania tabaki.
9. Hiszpańska metoda przygotowywania perfumowanej tabaki.
a) Zmiel w małym moździerzu 20 ziaren piżma z odrobiną cukru. Dodają przy tym stopniowo do funta tabaki do tego. Następnie zmiel 10 ziaren cywetu i dosypuj stopniowo przygotowej wcześniej „piżmówki”. Przecieraj wszystko swoimi rękami.
b) Tabaka Seville to to samo tylko, że z dodatkiem 20 ziaren wanilli, składnikiem który wchodzi jako kompozycja czekolady.
c) Jeżeli preferujesz bardziej łagodne i słodsze zapachy w tabakach możesz zwiększyć lub zmniejszyć dawki aromatów przewidzianych dla ilości proszku. Uważaj, aby nie pozwolić przygotowanej tabace na działanie powietrza i trzymaj ją w szczelnym opakowaniu, żeby nie straciła zapachu.
d) Jako że hiszpańska tabaka jest nadzwyczaj dobra i jej kolor jest zblizony do czerwonego odcieniu, żeby ją naśladować wg. powyższego przepisu musisz użyć dobrej holenderki, dokładnie umytej, i przesiać. Potem dodać aromatu na jaki masz ochotę, oczywiście po oczyszczeniu tabaki jak w przepisie 2.
e) Nie ma żadnych przeciwskazań, by skorzystać z tabaki już przygotowanej z kwaitami, aby ją później wzbogadzić aromatem bursztynu, piżma czy innych perfum. Wręcz przeciwnie, taka tabaka jest o wiele bardziej czytelna by przyjmować inne aromaty i utrzymywać je znacznie dłużej.10. Nadawanie czerwonego lub żółtego koloru tabace.
Weź trochę orzechu czerwonej lub żółtej ochry, którą wymieszaj z odrobioną białej kredy, aż do koloru, który będzie dla Ciebie odpowiedni. Zmiel ochry z 11 ml oleju migdałowego. Kontynuuj mielenie na kamieniu, dodając raz na jakiś czas trochę wody, dopóki nie zauważysz, że całość zamienia się w gładką i równą pastę. Teraz weź trochę wodę gumy adragant i dorzuć do pasty, i wymieszaj. W końcu zbierz całość do dużej szklanej misy i rozcieńcz z wodą. Następnie weź tabakę przygotowaną wg. sposobu 2 i dorzuć do tej miski, gdzie ją pocieraj, aby przyjęła kolor regularnie i równo. Kiedy jest już gotowa jedna cała bryła, niech odleży 24h przed oddaniem do wysuszenia na słońcu i rozprowadź ją na suchej szmatce, obracając dookoła, żeby przyśpieszyć schnięcie. Następnie należy go ponownie „zagumić” sproszkowaną gumą aragant rozpuszczoną w jakiejś zapachowej wodzie, lub możesz znowu zanurzyć dłonie w tej wodzie i pocierać swoją tabakę, żeby nadać wilgotności, przy czym ta metoda jest bardziej zalecana, gdyż „zagumia” tabakę bardziej regularnie. Ostatecznie, wysuszusz i przesiew, i będzie już gotowa do przyjęcia aromatu na jaki masz ochotę.
Źródło: „The artist’s companion, and manufacturer’s guide: consisting of the most valuable secrets in arts and trades”, Boston 1814
-
FilekKeymaster14 years, 3 months ago
No i dwa kolejne przepisy, ale nieco z innej beczki.
Pierwszy pochodzi z legendy, która się znalazła w książce „Tabaka na Kaszubach i Kociewiu” i niejako opisuje jak powstała pierwsza kaszubska tabaka.
Wyjął chłop z worka garść waldmeistra. Usunął łodygi, a długie listki wrzucił do pustego glinianego garnka. Diabeł zrobił podobnie. Zerwał trzy najładniejsze liście tabaku ze swojej uprawy i umieścił w podobnym garncu. Oba naczynia przykryli płaskimi kamieniami i postawili na wielkim głazie. Teraz diabeł wypuścił z gęby wielki snop ognia i skierował na gliniane naczynia. Raz, drugi i trzeci. Gotowe. Podeszli do garnków i wyjęli z nich wysuszone liście. (…) Podczas tej uczty zmieszali suche liście obu ziół, łącząc niebywałą moc tabaku z nadzwyczajnym aromatem waldmeistra.
Oczywiście pod „waldmeistrem” kryje się marzanka wonna. Jakby ktoś miał, lub umiał zebrać tę roślinę w lesie to chętnie bym odkupił.
Co zaś się tyczy drugiego przepisu to kręci się on w sferach kulinarnych. Znalezione na stronie http://www.polskadobrzesmakuje.pl i udowadnia, że tabaka może się także przysłużyć przy przygotowywaniu potraw.
Tabaczny lin
Przepis jest prosty. Najpierw filetujemy lina i kroimy w kostkę – mniej więcej na kwadraciki 2 na 2 cm. Następnie dodajemy do ryby sól, pieprz i co najważniejsze naszą diabelską przyprawę na bazie tabaki. Później obtaczamy lina w panierce z jajka i mąki i smażymy na rozgrzanym oleju. Po nałożeniu na talerzyki usmażonego lina, bezpośrednio przed podaniem, podpalamy w odrębnym garnku naszą przyprawę z tabaką i w szerokie kieliszki łapiemy unoszący się dym. Ułożone kostki lina nakrywamy na koniec kieliszkami pełnymi dymnego aromatu z tabaki. Kieliszki, pod którymi skrywa się lin i aromatyczny, tabaczny dym, podnosimy bezpośrednio przed podaniem, przed samym nosem, osoby, które będzie spożywać nasze danie.
-
JelcynParticipant14 years, 3 months ago
Co do tej marzanki wonnej, to Filek prosił mnie, abym się wypowiedział na temat tej rośliny. Przede wszystkim jest to roślina objęta częściową ochroną gatunkową – nie wolno jej niszczyć, zrywać, zbierać, niszczyć jej siedlisk, sprzedawać, nabywać, przewozić przez granicę państwa itp. Wyjątek to limitowany zbiór na potrzeby ziołolecznictwa (za pozwoleniem wojewody. To raz.
Dwa, marzanka wodna zawiera substancję zwaną kumaryną, której zawdzięcza przyjemny zapach świeżego siana. Kumaryna powoduje marskość wątroby u zwierząt laboratoryjnych i dlatego została ona niemal całkowicie wycofana z produktów spożywczych w Europie i USA. Najnowsze badania donoszą, że kumaryna, nie jest toksyczna dla naczelnych (w tym człowieka), ponieważ w naszych wątrobach jest ona rozkładana do innych składników, które ponoć nie są szkodliwe. Spożywana w nadmiarze, może jednak negatywnie wpłynąć na pracę wątroby i nerek. Poza tym niektóre osoby moga być nadwrażliwe na kumarynę, co może spowodować uszkodzenie wątroby.
Kumaryna zawarta jest także w Turówce wonnej, zwanej również żubrówką – znaną wszystkim jako „trawka z żubrówki”, cynamonie, truskawkach, morelach, czereśniach, rumianku, szałwi czy koprze.0,1 mg/kg masy ciała – taka ilość kumaryny w ciągu dnia nie stwarza ryzyka zdrowotnego, większa – może szkodzić, trzeba by więc stwierdzić ile tej kumaryny jest w marzannie, a następnie wyliczyć ile można jej dodać do tabaki. Zgodnie z unijnym prawem, obowiązującym również w Polsce, w produktach spożywczych maksymalna dopuszczalna zawartość kumaryny wynosi 2 mg/kg produktu. Czyli może się okazać, że aby tabaka miała w ogóle aromat, trzeba będzie przekroczyć owo 2mg/kg produktu, a to już może być problemem, jeśli ktoś chce tabakę sprzedawać.
Po prostych przeliczeniach wychodzi, że człowiek ważący 75kg może dziennie przyjąć 7,5mg kumaryny, co oznacza, że musiałby zażyć 3750 gram tabaki o 2mg/kg dziennie! Jeśli spożywalibyśmy 1, 83 grama tabaki z marzanną to mogłaby ona mieć bezpiecznie 4096mg kumaryny na kilogram produktu i nie zaszkodziłaby nam. Jeśli zażywalibyśmy połowę, czyli 0.91 grama to tabaka mogłaby mieć 8192mg/kg, a przy ilości 0.45g (jedna jedenasta puszki WoSa) bezpieczna ilość wyniosłaby 16384mg/kg to jest 16,3g/kg. Mogłem się nieco pomylić w obliczeniach, ale i tak ilość kumaryny w tabace musiałaby być ogromna, aby miała na nas wpływ.Początkowo post ten miał na celu odstraszenie ludzi od dodawania marzanny do tabaki, ale wygląda na to, że wyszło na odwrót. Niemniej jednak warto pamiętać, iż mogą być osoby nadwrażliwe na substancje zawarte w tej roślinie, a sama kumaryna nie jest obojętna dla organizmu.
-
FilekKeymaster14 years, 3 months ago
Pouczająca lekcja. Gdzieś mi umknął ten fakt, że ta roślina jest pod ochroną, więc to trochę może skomplikować sprawę, ale alternatywnie można użyć żubrówki. Zależy mi jednak na stworzeniu oryginału, więc wykazując się sprytem znalazłem stronę, gdzie można nabyć nasiona po przystępnej cenie. Oczywiście sklep jest w Anglii, a u nich marzanka nie jest objęta ochroną 😉
-
JelcynParticipant14 years ago
To jedna z receptur, jakie znalazłem w niemieckiej książce z 1888 roku, na tabakę o nazwie Bahia Opis:
Jasnożółty, hiszpański tytoń, zrobiony z najlepszej mąki łodygowej ( stalk flour -prawdopodobnie chodzi o zmielone łodygi tytoniu) zmielonej (zmieszanej) z najlepszymi „brązowymi marchewkami” (chodzi tu o tytoń zwinięty w marchewkokształtną formę). Jeśli tytoń nie jest wystarczająco jasny należy dodać żółtego barwnika.
Składniki: Drobno mielony korzeń Irysa, ponad ¼ objętości mielonych nasion fasoli Tonka. Trzeba być bardzo uważnym, przy sporządzaniu „sosu”, w przeciwnym wypadku tytoń nabierze złego koloru.Korzeń irysa i nasiona fasoli Tonka mają bardzo charakterystyczny smak.
Szkoda, że w przepis nie wspomina o dokładnych proporcjach sosu.
Za jeden kilogram tej tabaki płacono w 1888 roku od 3 do 9 marek (to bardzo dużo)Trochę to nie składne, ale sam tekst był kłopotliwy w tłumaczeniu.
Edit: Znalazłem jeszcze przepisy na „tabaki” ziołowe z angielskiej książki „The Toilet of Flora” z 1779 roku.
Tabaka ziołowa
1)Weź słodki majeranek, liście tymianku i kwiaty lawendy, po pół uncji każdego składnika. Dodaj jedna drachmę (4,3g) liści kopytnika pospolitego (roślina toksyczna, drażni błony śluzowe, wywołuje kichanie, więcej na Wikipedii).Zetrzyj wszystko na proszek.
2)Weź liście Czyśćca (nie podano dokładnego gatunku) i majeranku, po pół uncji każdego z tych składników, dodaj jedną drachmę Kopytnika pospolitego, ubij wszystko na proszek.
3)Weź majeranek, kwiaty rozmarynu, czyściec, kwiaty Lili, każdego po ćwierć uncji, półtora drachmy gałki muszkatołowej (chociaż może się to odnosić do owocu muszkatołowca korzennego, z którego jest otrzymywana), i 40 kropel węglanu amonu (nie podano stężenia takiego roztworu). Sproszkuj. Mieszankę trzymaj w szczelnym pojemniku.
4)Weź kwiaty lawendy, kwiaty goździka, każdego po ćwierć uncji, kwiaty lili, kwiaty tiel-tree (nie mogę znaleźć tłumaczenia, pewnie jakaś zwyczajowa nazwa), kwiaty rozmarynu, kopytnika, szałwii i młode łodyżki majeranku, każdego po drachmie.To wszystko są oczywiście alternatywne przepisy na tabakę ziołową. Za uncje możemy przyjąć 28 gram, a za drachmę 4, bo komu się chce 0,3 grama odmierzać)
-
FilekKeymaster14 years ago
Moravian Rappee
Zapytałeś mnie jak zrobić tabakę. Hultin robi ją zupełnie inaczej niż my to robimy. Używa wyciągu tytoniowego zamiast wody i dodaje różne składniki. Ja biorę 4 kg liści tytoniu i 3 kg łodyg, czyli razem 7 kg. Mielę i mieszam dokładnie. 4,2 litrów wody, 6 garści soli i cukru wymieszać dobrze i utrzymywać by było to ciepłe. W ciągu 2 do 4 tygodni odcedź to. Dodaję sobie dodatkowego problemu – zanim odcedzę to wkładam do garnka i pozwalam temu nieco sparować.
Źródło: The Records Of The Moravians In North Carolina, 1840
-
JelcynParticipant14 years ago
Oto próbka tego, czego musiał dokonać Pierre Lorillard, żeby zadowolić swoich klientów.
To jego przepis na Paris Rappee:Weź dobry, mocny tytoń Virginia bez ogonków, potnij go na kawałki i zwilż go w beczce (nie wiadomo czym Pierre zwilżał tytoń, ale prawdopodobnie był to rum). Wstaw beczkę do sweet room (chyba chodzi o cieplarnię/suszarnie , lub pomieszczenie o podobnym celu) w temperaturze 100 stopni (nie wiadomo czy Fahrenheita czy Celsjusza) na dwanaście dni. Po tym czasie zmiel na proszek i odstaw na trzy do czterech miesięcy, dodawszy uprzednio półtora funta amoniaku, dwa funty owoców tamaryndowca, dwie uncje nasion wanilii, jedna uncję nasion fasoli Tonka i jedną uncję kwiatów rumianku.
Uncja – 28gram, funt – przyjmijmy 0,45kg, czyli 45 dag.
-
FilekKeymaster14 years ago
Gradan Snuff – XVIIIw. Isle of Skye
Starcy produkują tabakę z tytoniu twist [to taki zwój tytoniu to żucia – Filek], poprzez proces, który nazywają „gradan”. Rozkręcają liście, wysuszają na ogniu, mielą na dnie zwykłej butelki. Tabaka w ten sposób przygotowana przypomina Dry Toast’a i jest głównie preferowana przez starców.
Na pomysłowość nie mógł chyba narzekać także pewien Szwed, ksiądz, Gustav Unonius
Na szczęście udało mi się zdobyć kilka paczek długiego, czarnego, włóknistego tytoniu do palenia. To było suszone na piecu, mielone na proszek w młynku do kawy, ponownie zwilżone potażem, a następnie fermentowało w szczelnie zamkniętej puszce.
-
JelcynParticipant14 years ago
Przepis na domowy Schmalzler z „THERSA Journal” z 1911 roku
Tytoniem używanym do tej tabaki jest tzw. „zwijka Brazylijska”, która jest specjalnie produkowana do wyrobu tabaki. Zwijki wykonane są najczęściej z tytoniu bawarskiego i mogą w ogóle nie zawierać w sobie tytoniu brazylijskiego.
Liście są moczone w syropie, który jest mocno impregnowany przyprawami i zwijane w twarde rolki o średnicy półtora cala. Starzy tabaczarze (w zależności od gustu) dodają do tego tytoniu łoju wołowego, trochę limonki, małą szczyptę dobrze sproszkowanego szkła i inne aromatyczne składniki, które zadowolą ich nosy.
Składniki są dobrze mieszane w drewnianej misce za pomocą tłuczka, dopóki tytoń nie osiągnie wymaganego stopnia rozdrobnienia.
Często jako dodatek aromatyczny dodawane są igły sosnowe, lub podobne im składniki.
Tak gotowy schmalzler jest zwykle przechowywany w torebkach z pęcherza wieprzowego lub w drewnianych pudełkach.Jestem sceptyczny co do dodawania zmielonego szkła do tabaki. Wydaje mi się, że ciężko byłoby postronnemu obserwatorowi odróżnić zmielone szkło od innej białej, sproszkowanej substancji tylko na podstawie obserwacji. Poza tym Schmalzler sam w sobie posiada wystarczająco piasku (pochodzącego z mielenia w kamiennym młynie), także nie trzeba go już do niego dodawać. Chociaż, kto wie?
-
JelcynParticipant14 years ago
Znalazłem ciekawy zbiór przepisów.
Formuły na aromatyzację tabaki z „Perfumety and Kindred Arts: A Comprehensive Treatise on Perfumery” z 1877 roku
Autor: Richard S. CristianiAnaliza liści tytoniu wykazała obecność nikotyny, gum, kwasu jabłkowego, żywic, białka, jabłczanu amoniaku, siarczku potasu, chlorku potasu, fosforanu wapnia, skrobi, krzemionki itp.
Nikotyna jest specyficzna dla tytoniu, aktywną zasadą. Jest niezwykle silną substancją, w liściu znajduje się w ilości równej 1/1000 jego masy, lecz nawet tak niewielka ilość nadaje tytoniowi jego jakże cenione właściwości.Papierosy, tabaki i inne wyroby tytoniowe są zazwyczaj aromatyzowane, szczególnie tytonie hodowane w południowych Stanach, mające silny, narkotyczny smak, ujawniający się podczas palenia lub żucia. Właściciele sklepów tytoniowych używają szerokiej gamy substancji do aromatyzowania tytoniu. Najpopularniejsze z nich to:
Ambra (woskowata substancja z jelit kaszalotów, wzmacniająca zapach – Jelcyn)
Ketemia piżmowa (piżmian właściwy, bamia lub okra, z nasion wytwarza się pachnidło – Jelcyn)
Benzoes (żywica balsamiczna z drzewa Styrax benzoin, które rośnie w Azji Wsch. – Jelcyn)
Drewno cedrowe (wg mnie chodzi o olejek cedrowy, który powstaje z drewna cedru syberyjskiego, który z cedrami wiele wspólnego nie ma – Jelcyn)
Drewno różane (gatunek drewna egzotycznego, pozyskiwanego z drzew tropikalnych Dalbageria nigra – Jelcyn)
Drewno sandałowca (otrzymuje się z niego olejek sandałowy – Jelcyn)
Piżmo (wydzielina z gruczołów około odbytniczych piżmowca i piżmaka, silnie pachnie amoniakiem, po rozpuszczeniu w alkoholu nabiera zmysłowego, zwierzęcego zapachu – Jelcyn)
Piżmo łasza (łasze to takie ssaki, które bardzo ciężko zaklasyfikować do konkretnej grupy zwierząt – Jelcyn)
Korzeń tataraku zwyczajnego (ma przyjemny, cynamonowo-kamforowy zapach – Jelcyn)
Kłącze kosaćca (używany jako utrwalacz zapachów – Jelcyn)
Fasola Tonka (nasiona tonkowca wonnego, o przyjemnym zapachu – Jelcyn)
Korzeń waleriany (Roślina wydziela słodki, miodowy zapach, afrodyzjak dla kotów – Jelcyn)
Kora Cascarilli (używa się jej do aromatyzowania alkoholi np. wermut i campari – Jelcyn)
Laski wanilii
Balsam tolu , Balsam peruwiański (balsam z woniawca balsamowego, wydzielany przy skaleczeniu tej rośliny, o przyjemnym zapachu wanilii – Jelcyn)
Styrakowiec lekarski (drzewo tropikalne, dostarcza balsamicznej żywicy do wyrobu kadzideł – Jelcyn)
Olejki eteryczne: różany, werbeny, bergamotki, lawendowy, goździkowy, Cassie, cytrynowy, kosaćca, geranium, gałki muszkatołowej.Zazwyczaj tabakę, w zależności od własnego upodobania oczywiście, aromatyzuje się mieszanka kilku z powyższych składników, będących w postaci proszku, nalewek i olejków eterycznych. Przy perfumowaniu tabaki stosunkowo dużą ilość substancji aromatyzacyjnej rozrabia się z małą ilością tytoniu, a następnie tak przygotowana esencję wprowadza się do całej masy. Przepisy, które przedstawiam poniżej mają odpowiednią moc, można więc użyć ich w charakterze esencji. Wielu właścicieli sklepów tytoniowych przechowuje zapas swoich esencji do perfumowania tabak zgodnie z życzeniem klienta. Niektóre z nich są wykonane według poniższych formuł.
1)1 uncja olejku cytrynowego, ½ uncji olejku goździkowego, ½ uncji olejku z gałki muszkatołowej, 1 pinta nalewki z fasoli Tonki
2)2 uncje olejku z bergamotki, 1 uncja olejku lawendowego, ½ olejku goździkowego, 1 pinta nalewki z kosaćca
3)1 uncja olejku z bergamotki, 1 drachma lejku Cassie, 1/3 uncji olejku z geranium, 1 pinta balsamu tolu
4)¼ uncji olejku z tataraku, ¼ uncji olejku cynamonowego, 1 pinta nalewki z fasoli Tonki
5)½ uncji olejku różanego, 2 uncje wyciągu z piżma, 2 uncje wyciągu z ambry, 10 uncji nalewki z ketemii piżmowej, 2 uncje wyciągu z fasoli Tonki.Kilka kropli którejkolwiek z tych esencji z aromatyzuje jeden funt tabaki. Można również powyższe składniki sproszkować i użyć do tego samego celu. Przy perfumowaniu tytoniu fajkowego i papierosowego używa się powyższych esencji, aczkolwiek, jeśli chcemy z aromatyzować silny tytoń (a taki jest zazwyczaj nasz cel) możemy użyć kilku innych przepisów.
Virginia i gatunki z nią spokrewnione zawierają najwięcej nikotyny (są z tego powodu wyjątkowo silne). Zaleca się więc sparować je, wprowadzając gorącą parę do beczki zawierającej luźno ułożone liście, lub moczyć je przez całą noc w słonej wodzie. Pozbędziemy się w ten sposób ciemnego koloru i cuchnącego zapachu nikotyny. Kiedy tytoń zostanie wysuszony można zrobić z niego papierosy lub tabakę i z aromatyzować taka oto mieszanką.6) 6 uncji wyciągu z kory Cascarilli, 4 uncje wyciągu z fasoli Tonki, 2 uncje balsamu tolu, 2 uncje wyciągu z tataraku., 2 uncje wyciągu z waleriany, ½ uncji olejku z gałki muszkatołowej, ¼ uncji olejku goździkowego i 1 drachma olejku z kosaćca
-
FilekKeymaster14 years ago
Maroco
Do storzenia tej słynnej tabaki, znanej przez wszystkich jako Maroco, potrzeba 40 części St. Omer lub tytoniu francuskiego oraz 20 części sfermentowanych, sproszkowaych łodyg Virgini.
Wszystko razem należy zmielić i przesiać. Do tego proszku musi być dodany 1 kg dobrze zmielonych liści różanych. Całość należy zwilżyć wodą i solą, żeby się dokładnie przyjęło. Po tym wszystkim trzeba dopracować to z potażem (salt of tatar) i winnym kamieniem (cream of tatar), i zapakowane tak, żeby doprowadzić do zachowania tego delikatnego aromatu.Źródło: Tobacco Its History, Varieties, Culture, Manufacturing and Commerce, E.R. Billings
-
FilekKeymaster13 years, 6 months ago
1. Przyprawianie różych gatunków tabaki.
Nie każdemu znośne są tabaki, których przyprawy w dużych ilościach są dla ogułu czynione; iakoż niepodobna, aby takowe wszystkich gustowi dogodziły. Bywaią nosy drażliwe, czucia mniey więcey delikatnego, które wystrzegają się cudzey tabakiery, bo im łatwo opuchliznę sprawia; tem bardziey zaprawy fabryczne, są dla nich podeyrzane. Niewiele także znayduie się takich, którym drukowane napisy i pieczętowane znak za artykuł wiary służą; chociaż zatem obiecuiące nazwiska Marokko, Hollenderskiey Rappy i t.d. mogą czasem wzbudzić chętkę, ale wprawne i ostrożne nosy ku nim chyba tylko z daleka nawiną. Żeby więc z pomiędzy naszych Czytelników miłośnicy dobrey tabaki nie byli pozbawieni artykułu, który między przyiemnościami ich życia ważne mieysce zabiera, umieszczamy tu przepisy Pana Hermbstedta do przyprawiania niektórych gatunków tabaki.
Nayprzód iedank wiedzieć potrzeba, iż tabaka z pod owcego nawozu, naylepsze do zażywania wydaie gatunki.a) Przyprawianie tabaki Marokko.
Trzeba dostać tabaki czystey bez żadney przyprawy, z liści suchych i zdrowych, która się następuiącym sposobem przyrządza. Bierze się:
10 funtów tabaki utartey.
8 łutów czyszczonego potażu.
1 funt soli kuchenney.
8 łutów Salmiaku
5 funtów wody różaney.Oczyszczony potaż rozpuszcza się z 16st łotami soli w trzech funtach wody różany; rozczyn ten przecedza się przez płótno; po tem skrapia się nim połowa powyższey ilości tabaki, i tak się nią doskonale przerabia, iżby wszystkie iey cząstki zwilżone zostały.
Gdy się to stało dosypuie się druga połowa tabaki i z pierwszą dobrze przemiesza, wszystko potem przesiewa się przez grube sito, wtłacza do faseczki z drzewa dębowego, przykrywa i w opalanym pokoiu przez 3 do 4 tygodni w spokoyności zostawia.
Po upłynieniu tego czasu wysypuie się tabaka z faseczki; drugie pół funta soli wraz z salmiiakiem rozpuszczaią się w dwóch funtach wody różaney; tabaka skrapia się, miesza, przesiewa ieszcze raz przez sito, pakuie w faseczkę na powrót, i stawia w bliskości opalonego pieca. Po trzech lub czterech tygodniach, tabaka ta używaną bydź może.b) Marokko w lepszym gatunku.
Do tey biorą się następujące materiały:
10 funtów tabaki, iak wyżey.
4 łuty siarcznu żelaza, bez przemieszania miedzi.
10 łutów oczyszczonego potażu.
1 funt soli kuchenney
1/4 funta salmiaku.
6 funtów wody różnaney.
4 łuty liści kwiatu różanego.
2 łuty korzenia dzięglu
2 łuty gwoździków
2 łuty Dipterix (Tonkabohne.)Materyały te przyrządzaią się następuiącym sposobem.
Siarczan żelaza, potaż i połowa soli rozpuszczaią się w 4 funtach wody różaney; rozczyn przecedza się przez płótno; tabaka przerabia się z nim, iżby wszystkie iey cząstki wilgocią się napoiły; wszystko przesiewa się przez sito, i wtłacza w faseczkę, która sprawienia fermentacyi, w opalonym pokoiu pod dobrem przykryciem 3 do 4 tygodni stać powinna, po czem korzeń fiałkowy, liście kwiatu różanego, korzeń dzięglowy i dipterix drobno pokraiane wsypuią się do kolby, nalewaią dwoma funtami wody różaney i zostawiaią przez 24 godzin w miernie ciepłym mieyscu; takowy płyn zcedza się, a pozostałość mocno wygniata.
W tym extrakcie rozpuszcza się salmiak i druga połowa soli kuchenney, a po tem powtórnie tabaka, (już wyfermentowana) zwilżoną, przez sito przesianą, i do faseczki spakowaną bydź powinna. Po czterech tygodniach tabaka do zażywania iest gotową.c) Przyprawianie hollenderskiey Rappy.
Do składu tey tabaki następuiące biorą się materyały:
10 funtów tabaki.
2 łuty siarczany żelaza (koperwasy)
5 łutów oczyszczonego potażu
24 łutów soli kuchenney.
3 funty wody rzeczney.
2 funty wody różaney.
5 łutów salmiaku.
8 łutów kwiatu melotowego.Postępowanie z temi materyałami dzieie się w ten sposób:
Sol kuchenna i potaż rozpuszczaią się w rzeczney wodzie; rozczyn się cedzi i z tabaką przeciera. Kwiat melotowy drobno pokraiany kładzie się do kolby, nalewa wodą różaną, stawia w cieple, płyn się przecedza, a pozostałość mocno wyciska.
W tym extrakcie rozpuszczaią się siarczan żelaza i salmiak; po czem tabaka powtórnie się zwilża. Tak przygotowana wsypuie się do faski w którey przez trzy tygodnie w miernie ciepłem mieyscu poddaie się fermentacyi. Po czem do użytku staie się gotową.d) Tabaka podobna do brezylskiey.
Prawdziwa tabaka brezylska odznacza się własciwym zapachem, który nigdy nie iest naturalnym, ale przez sztukę nadanym. Następuiącym sposobem można ią doskonale naśladować. Materyały do niey wchodzą, iako to:
10 funtów tabaki.
16 łotów soli kuchenney.
8 łutów oczyszczonego potażu.
4 funty wody cynamonowey.Potaż i sól kuchenna rospuszcza się w wodzie cynamonowey; rozczyn cedzi się przez płótno, miesza się z tabaką, i pakuie di faski, w którey przez kilka tygodni ta mieszanina na fermentacyą wystawiona, do użytku przydatną się staie.
Tym sposobem przyprawiona tabaka posiada kolor iasno brunatny. Jeżeli zaś chcemy nadać iey kolor czarny, którym się prawdziwa brezylska tabaka zawsze zaleca, tedy za dodatkiem 4 łutów koperwasu można takowy otrzymać.
Na ten koniec koperwas rospuszcza się w takiey ilości wody cynamonowey, iaka do tego potrzebną się okaże. Rozczyn ten maceruie się nayprzód z tabaką, a potem dodaie się rozczyn potażu soli kuchenney z wodą cynamonową.
Ostrzedz należy iż liści powinny bydź dostatecznie doyrzałe; im są doyrzalsze tem lepszy i przyjemnieyszy wydaią produkt. Zawsze iednak przez wskazane tu sposoby otrzymuią się bardzo dobre gatunki tabaki.Źródło: Izys Polska czyli Dziennik Umieiętności, Wynalazków, Kunsztów i Rękodzieł, Poświęcony Kraiowemu Przemysłowi, Tudzież Potrzebie Wieyskiego i Mieyskiego Gospodarstwa. 1821-1822 T.6 część 2
-
JelcynParticipant13 years, 5 months ago
Oto kilka przepisów znalezionych na jednym z niemieckojęzycznych for poświęconych tabace. Zastrzegam jednak, że przepisy podane poniżej nie zostały poparte żadnymi danymi źródłowymi.
[b]
Przepis na Russischer Augen-Tabak[/b]Russischer Augen-Tabak była wyrobem, należącym do tzw. „tabak zielonych”, podobnie zresztą jak Feinster Kownoer, czy Erfrischungstabak. Była produkowana w 75% z tytoniu Virginia, pozostałe 25% stanowiły sproszkowane zioła (anyż, tatarak,melisa, rozmaryn i kosacieć). Niestety nie wiadomo dokładnie w jakich proporcjach owe zioła były dodawane. Ponadto przepis podaje, iż liście tytoniu były fermentowane z dodatkiem słabego roztworu soli kuchennej.
Przepis na tabakę Rosyjską
Rosyjska, była jedną z najpopularniejszych tabak na ziemiach zaboru ruskiego (wraz z petergburską). Podane niżej składniki wystarczą do przygotowania kilograma tabaki:
60% tytoniu Nicotiana rustica, 20% tytoniu Oriental (suszonego na słońcu) i 20% tytoniu DLT.
30g soli kuchennej
20g sody
55g liści mięty pieprzowej
0,7g olejku kminkowego
0,15g olejku majerankowego
280ml wody[b]
Tabaka Paryska (klasyczna)[/b]Tytoń: 40% nieco ciemniejszej Virginii, 30% DLT, 30% nieco cięższej Havany.
Do wytworzenia kilograma tabaki będziemy potrzebować:
90g kamienia winnego (http://pl.wikipedia.org/wiki/Wodorowinian_potasu – Jelcyn)
120g soli
60g octu
30g cynamonu
20g tamaryndowca (chodzi tu o fasolę tonkę – Jelcyn)
40g balsamu peruwiańskiego
1,4g goździków
200g wodyTabaka St. Vincent
Tytoń: 60% tytoniu Wenezuela, 20% Virginii, 20% tytoniu Brasil.
Do wytworzenia kilograma tabaki będziemy potrzebowali:
80g kamienia winnego
150g soli
20g czarnego tamaryndowca
60g czerwonego wina
0,35g wanilii
250ml wody -
TomaszParticipant13 years, 5 months ago
Wszystko fajnie… Tylko skąd wziąc 20g czarnego tamaryndowca????
-
JelcynParticipant13 years, 5 months ago
Tutaj lakonicznie o tamaryndowcu http://pl.wikipedia.org/wiki/Tamaryndowiec_indyjski
tutaj podobnie: http://www.szczyptaswiata.info/tamaryndowiec-czyli-o-malpiej-i-ludzkiej-uciesze-z-indyjskich-daktyli.html
tu szczegółowo o owocach http://www.niam.pl/produkty/produkt/4267-owoc_tamaryndowca_indyjskiegoa same nasionka na ten przykład tutaj: http://ale.gratka.pl/ogloszenie/585930_nasiona_tamarynd_10_sztuk_jedyne_na.html (to tylko taka pobieżna modlitwa do Wielkiego Googlah). W większości przypadków wystarczy się zorientować czego tak na prawdę szukamy i wynaleźć poszczególne komponenty.
Ponadto należy pamiętać, że kiedyś tabakę wytwarzano w zupełnie innej skali nawet na użytek własny. Wyprodukowanie „tylko” kilograma tabaki, która miałaby być wierną repliką prawdopodobnie okaże się nieco nieopłacalne.(wliczam tu fermentacje na własna rękę i nieuniknione straty). No chyba, ze ktoś chciałby sprzedać taki wyrób, ale to znowu trzeba zainwestować w opakowanie, przesyłkę a i statut prawny czegoś takiego jest nieco wątpliwy.
-
JelcynParticipant12 years, 3 months ago
[b][color=#ff0000]UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ПРИМЕЧАНИЕ!
[/color][/b]
Podane niżej przepisy zawierają w sobie rośliny, które są trujące i potencjalnie niebezpieczne dla użytkownika. Nie należy podejmować prób ich wykonania. Przepisy te zostały zamieszczone ze względu na ich wartość historyczną.Tabaka jako lekarstwoDoktor Murray z Newcastle, który poświęcił sporo uwagi temu zagadnieniu, twierdzi, że nigdy nie spotkał się z przypadkiem tabaczarza, który by umarł od nieumiarkowanego zażywania tabaki. Podaje nam różne formuły na tabaki odpowiednie na różne dolegliwości:
[b]Tabaka na przeziębienie i do zwykłego zażywania
[/b]
300g liści tytoniu Virginia pozbawionego łodyg;
90g liści tytoniu Ohio pozbawionego łodyg;
60g liści tytoniu Havana, pozbawionego łodyg;
15g kwiatów konwalii majowej (trująca, chroniona)
15g kwiatów rezedy wonnejUtrzeć całość w podanych stosunkach w moździerzu z drewna różanego/palisandru, tłuczkiem z drewna sasafrasowego i przepuścić mieszaninę przez drobne sito. Tytoń powinien być dobrze złagodniały poprzez utrzymywanie go przez kilka lat w masie (ciężki fragment do tłumaczenia, zapewne chodzi o długotrwałe składowanie w większej objętości, być może miał być podfermentowany. /Jelcyn), a kwiaty zerwane w czasie swojego rozkwitu, uważnie wysuszone i nie przechowywane zbyt długo. W przypadku niemożliwości zdobycia kwiatów konwalii można użyć dwudziestu lub 30 kropli olejku lawendowego. Używać wedle uznania.
Errhinum* na przeziębienie, katar etc.
360 g tytoniu Yellow Maryland;
82g korzenia drzewa Aquilaria ;
8g euphorium**Korzenie pokruszyć, a następnie zmielić razem z tytoniem na drobny proszek, przesiać przez drobne sito i dodać euphorium. Brać jedną szczyptę rano i jedną wieczorem.
Ta tabaka jest także dobra na „leniwą wątrobę”, bóle głowy, nagłą utratę słuchu wywołana przeziębieniem, pewne dolegliwości oczu i skurcze dróg oddechowych.Sternūtātōrius*** na grypę
40g tytoniu Virginia, lub Connecticut
16g kwiatów konwalii majowej
8g sproszkowanej ciemiężycy białej (trująca, pod ochroną)Utrzeć dwie pierwsze substancje w moźdierzu z cynamonowca kamforowego, następnie dodać ciemiężycy. Ta tabaka jest zbyt mocna do normalnego użytkowania. Zaleca się ją w przypadku grypy, cholery, by pobudzić oddech u osób podtopionych, przy omdleniach, albo celem usunięcia ciał obcych z nosa, lub tchawicy.
* Substancja/lek wywołujący katar i kichanie, celem oczyszczenia nosa.
** Gęsta, ostra mlecznobiała żywica otrzymywana z wilczomleczu – silnie trująca.
*** Jakakolwiek substancja, która wywołuje kichanie, łzawienie, kaszel np. pieprz, gaz łzawiący itp.Źródło: „Louisville medical news”
-
JelcynParticipant12 years, 3 months ago
[b][color=#ff0000]UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ПРИМЕЧАНИЕ!
[/color][/b]
Podane niżej przepisy zawierają w sobie rośliny, które są trujące i potencjalnie niebezpieczne dla użytkownika. Nie należy podejmować prób ich wykonania. Przepisy te zostały zamieszczone ze względu na ich wartość historyczną.Tabaka jako lekarstwoDoktor Murray z Newcastle, który poświęcił sporo uwagi temu zagadnieniu, twierdzi, że nigdy nie spotkał się z przypadkiem tabaczarza, który by umarł od nieumiarkowanego zażywania tabaki. Podaje nam różne formuły na tabaki odpowiednie na różne dolegliwości:
[b]Tabaka na przeziębienie i do zwykłego zażywania
[/b]
300g liści tytoniu Virginia pozbawionego łodyg;
90g liści tytoniu Ohio pozbawionego łodyg;
60g liści tytoniu Havana, pozbawionego łodyg;
15g kwiatów konwalii majowej (trująca, chroniona)
15g kwiatów rezedy wonnejUtrzeć całość w podanych stosunkach w moździerzu z drewna różanego/palisandru, tłuczkiem z drewna sasafrasowego i przepuścić mieszaninę przez drobne sito. Tytoń powinien być dobrze złagodniały poprzez utrzymywanie go przez kilka lat w masie (ciężki fragment do tłumaczenia, zapewne chodzi o długotrwałe składowanie w większej objętości, być może miał być podfermentowany. /Jelcyn), a kwiaty zerwane w czasie swojego rozkwitu, uważnie wysuszone i nie przechowywane zbyt długo. W przypadku niemożliwości zdobycia kwiatów konwalii można użyć dwudziestu lub 30 kropli olejku lawendowego. Używać wedle uznania.
Errhinum* na przeziębienie, katar etc.
360 g tytoniu Yellow Maryland;
82g korzenia drzewa Aquilaria ;
8g euphorium**Korzenie pokruszyć, a następnie zmielić razem z tytoniem na drobny proszek, przesiać przez drobne sito i dodać euphorium. Brać jedną szczyptę rano i jedną wieczorem.
Ta tabaka jest także dobra na „leniwą wątrobę”, bóle głowy, nagłą utratę słuchu wywołana przeziębieniem, pewne dolegliwości oczu i skurcze dróg oddechowych.Sternūtātōrius*** na grypę
40g tytoniu Virginia, lub Connecticut
16g kwiatów konwalii majowej
8g sproszkowanej ciemiężycy białej (trująca, pod ochroną)Utrzeć dwie pierwsze substancje w moźdierzu z cynamonowca kamforowego, następnie dodać ciemiężycy. Ta tabaka jest zbyt mocna do normalnego użytkowania. Zaleca się ją w przypadku grypy, cholery, by pobudzić oddech u osób podtopionych, przy omdleniach, albo celem usunięcia ciał obcych z nosa, lub tchawicy.
* Substancja/lek wywołujący katar i kichanie, celem oczyszczenia nosa.
** Gęsta, ostra mlecznobiała żywica otrzymywana z wilczomleczu – silnie trująca.
*** Jakakolwiek substancja, która wywołuje kichanie, łzawienie, kaszel np. pieprz, gaz łzawiący itp.Źródło: „Louisville medical news”
-
Wojciech KaliszParticipant11 years, 10 months ago
Niechaj ktoś z forumowiczów to przeczyta i wyda swoją opinię nt. tłumacznia 😉
Istnieją dwa rodzaje tabak, mianowicie sucha lub wilgotna. Wilgotne tabaki wytwarza się z liści, łodyg i drobnicy, natomiast suche powstają głównie z łodyg tytoniu. Do gatunków wilgotnych zaliczamy Prince’s Mixture oraz Rapee, a do suchych zaliczamy tabaki typu Scotch oraz high-dried. Wilsons SP jest prawdopodobnie najsławniejszym producentem tabaki typu suchego, a Prince’s Mixture – typu mokrego.
W fabryce wilgotnej tabaki gatunku Rapee łodygi, liście itp. umieszczane są w kopcach, w kwadratowych, drewnianych koszach. Woda jest dodawana razem z roztworem soli; końcowe stężenie jest ściśle określone w przepisie. Masę pozostawia się na kilka tygodni, aby sfermentowała. Długi termometr z drewnianą rączką, wkłada się w jej centrum, a rosnąca temperatura oznacza postęp fermentacji. Ciekawy jest cierpki odór, dobywający się w trakcie tzw. „marynowania”. Silny, amoniakalny zapach, dominujący gdy marynowanie postępuje, wyciska łzy z oczu. Masę co pewien czas należy przemieszać, aby zapobiec jej zwęglaniu, a temperatura, której dolna granica wynosi ok.90 stopni Fahrenheita (=~32 stopnie Celsjusza) nie może przekroczyć 130 (=~54 Celsjusza). ‘Przemarynowany’ tytoń wyciągany jest po ok.3-6 tygodniach, zależnie od szybkości fermentacji, następnie mielony w młynie i ostatecznie perfumowany.
Podczas tworzenia walijskich, szkockich bądź irlandzkich tabak, które wszystkie należą do suchych, łodygi są namaczane raczej przy użyciu wody bądź roztworów zasadowych, po czym fermentują w koszach. Przy tabakach walijskich wymagane jest częściowe spalenie masy, bądź jej przypieczenie w specjalnym piecu. Przy produkcji szkockiej tabaki masa jest mielona, bez przypiekania, zaraz po sfermentowaniu. Tabaki z gatunku Scotch są zwykle perfumowane, podczas gdy te z gatunku high-dried nie.
Pewne składniki są używane w fabryce tabaki tylko w określonych ilościach. Stężenie wapna w postaci wody wapiennej (Ca(OH)2) dodane do walijskiej lub irlandzkiej tabaki nie może przekraczać 1%. Całkowite stężenie wapnia i magnezu nie może przekraczać 13%. Stężenie soli zasadowych, tj. barwiących papierek lakmusowy na niebiesko, oraz węglanów, chlorków i siarczanów sodu i potasu, oraz węglanu amonu [(NH4)2CO3] nie może przekraczać 26%.
Dodać należy, iż pewne olejki są dozwolone do nadawania właściwości zapachowych tabakom. Owe olejki eteryczne składają się z takich przypraw itp. jak: cynamon i kasja, goździki, olejek różany, lawenda, bergamotka, olejek z gorzkich migdałów oraz innych pachnących rodzajów kory oraz ekstraktów rozpuszczonych w alkoholu. Owe olejki dodaje się do tabak, aby dodać im różnorodności i smaku, a proporcje w jakich należy ich dodawać są zwykle przechowywane w sekrecie i znane tylko producentowi. Nasiona Tonka (Dipteryx odorata) także mają zastosowanie w nadawaniu aromatu tabakom.
Źródło: Tobacco: From the Grower to the Smoker, Arthur Tanner, 1912
-
Wojciech KaliszParticipant11 years, 10 months ago
Niechaj ktoś z forumowiczów to przeczyta i wyda swoją opinię nt. tłumacznia 😉
Istnieją dwa rodzaje tabak, mianowicie sucha lub wilgotna. Wilgotne tabaki wytwarza się z liści, łodyg i drobnicy, natomiast suche powstają głównie z łodyg tytoniu. Do gatunków wilgotnych zaliczamy Prince’s Mixture oraz Rapee, a do suchych zaliczamy tabaki typu Scotch oraz high-dried. Wilsons SP jest prawdopodobnie najsławniejszym producentem tabaki typu suchego, a Prince’s Mixture – typu mokrego.
W fabryce wilgotnej tabaki gatunku Rapee łodygi, liście itp. umieszczane są w kopcach, w kwadratowych, drewnianych koszach. Woda jest dodawana razem z roztworem soli; końcowe stężenie jest ściśle określone w przepisie. Masę pozostawia się na kilka tygodni, aby sfermentowała. Długi termometr z drewnianą rączką, wkłada się w jej centrum, a rosnąca temperatura oznacza postęp fermentacji. Ciekawy jest cierpki odór, dobywający się w trakcie tzw. „marynowania”. Silny, amoniakalny zapach, dominujący gdy marynowanie postępuje, wyciska łzy z oczu. Masę co pewien czas należy przemieszać, aby zapobiec jej zwęglaniu, a temperatura, której dolna granica wynosi ok.90 stopni Fahrenheita (=~32 stopnie Celsjusza) nie może przekroczyć 130 (=~54 Celsjusza). ‘Przemarynowany’ tytoń wyciągany jest po ok.3-6 tygodniach, zależnie od szybkości fermentacji, następnie mielony w młynie i ostatecznie perfumowany.
Podczas tworzenia walijskich, szkockich bądź irlandzkich tabak, które wszystkie należą do suchych, łodygi są namaczane raczej przy użyciu wody bądź roztworów zasadowych, po czym fermentują w koszach. Przy tabakach walijskich wymagane jest częściowe spalenie masy, bądź jej przypieczenie w specjalnym piecu. Przy produkcji szkockiej tabaki masa jest mielona, bez przypiekania, zaraz po sfermentowaniu. Tabaki z gatunku Scotch są zwykle perfumowane, podczas gdy te z gatunku high-dried nie.
Pewne składniki są używane w fabryce tabaki tylko w określonych ilościach. Stężenie wapna w postaci wody wapiennej (Ca(OH)2) dodane do walijskiej lub irlandzkiej tabaki nie może przekraczać 1%. Całkowite stężenie wapnia i magnezu nie może przekraczać 13%. Stężenie soli zasadowych, tj. barwiących papierek lakmusowy na niebiesko, oraz węglanów, chlorków i siarczanów sodu i potasu, oraz węglanu amonu [(NH4)2CO3] nie może przekraczać 26%.
Dodać należy, iż pewne olejki są dozwolone do nadawania właściwości zapachowych tabakom. Owe olejki eteryczne składają się z takich przypraw itp. jak: cynamon i kasja, goździki, olejek różany, lawenda, bergamotka, olejek z gorzkich migdałów oraz innych pachnących rodzajów kory oraz ekstraktów rozpuszczonych w alkoholu. Owe olejki dodaje się do tabak, aby dodać im różnorodności i smaku, a proporcje w jakich należy ich dodawać są zwykle przechowywane w sekrecie i znane tylko producentowi. Nasiona Tonka (Dipteryx odorata) także mają zastosowanie w nadawaniu aromatu tabakom.
Źródło: Tobacco: From the Grower to the Smoker, Arthur Tanner, 1912
-
Wojciech KaliszParticipant11 years, 10 months ago
Kilka moich tłumaczeń, starałem się ;P
1. Przepis Arvida:
Rolnicy, którzy palą [tytoń] podczas pracy nie muszą martwić się utrzymaniem budynków gospodarczych, gdyż spalą się one nim dojdą do stanu wymagającego napraw. Mądry rolnik, w potrzebie nikotyny używa tabaki (również nazywanej bezdymowym tytoniem) . Żony rolników dawno nauczyły się tolerować to, co niektórzy nazwaliby niehigienicznym. Minnesota nie jest miejscem, gdzie uprawia się tytoń – większość farmerów twierdzi, że niemożliwym jest wyhodowanie go tam. Ale gdy cene tabaki podskoczyła do 5 dolarów za pudełko, Arvid postanowił spróbować: zdobył trochę nasion, zasadził je i… urosły! Obecnie Arvid ma sznupania na co najmniej dwa życia (ok. 10 jednogalonowych słoi pełnych nadziemnych liści, ostatnio widziałem). Jednak wytworzenie tabaki okazało się nadzwyczaj skomplikowane, co można zauważyć po przeczytaniu przepisu:
Rozpocznij siew w jakimś pomieszczeniu, w Marcu, gdyż okres wegetacyjny w Minnesocie jest zbyt krótki, aby sadzić tytoń od razu na polu. Przesadź go do ogrodu w późnym maju bądź na początku czerwca. Rośliny będą wtedy wysokie na ok. 8 stóp. Zbierz liście, gdy nadejdą pierwsze przymrozki. Powieś je w szopie [do przechowywania kukurydzy] dopóki nie wyschną ,co nastąpi po Bożym Narodzeniu. Zmiel liście w robocie kuchennym (Joyce nie pozwolił(a) mu użyć, ponieważ jest używany również do jedzenia, więc musiał kupić drugi na wyprzedaży). Dodaj goździków, gałki muszkatałowej, korzennika lekarskiego, imbiru, czosnku, cynamonu, ale nie soli (Arvid jest na niskosodowej diecie). Osobno wymieszaj jedną łyżkę stołową sody oczyszczonej, jedną łyżkę stołową melasy, nieco wina, które dostałeś w prezencie na gwiazdkę i gorącej kawy. Wymieszaj ten płyn z mieszanką proszków. Przelej mieszankę na rondelek i włóż do piekarnika o temperaturze ok.180oC na 45 minut. Gdy mieszanka się ochłodzi wymieszaj z pudełkiem Longhorn snuff i dwiema łyżkami Khaluhi. Ozięb wszystko, aż będzie gotowe do użytku, gdy przesypiesz całość do używanego pudełka po snuffie. Jeśli żujesz tytoń w domu przygotuj stary kosz, do którego będziesz wypluwał resztki.Źródło: Materiał z Historii rodziny Lofgren, częśc II
I Scotch
Szkoci lubią tytoń aczkolwiek raczej z tabakiery niż z fajki. I uczynili go tak koniecznym do życia, że słyszałem kilku mówiących, że jeśli wybierać by mieli między chlebem powszednim a tabaką, to wybrali by post, aby tabaka nie została im odebrana. Ich tabaka tworzy się z grudek tytoniu, wysuszonego przez ogień i sproszkowanego w niewielkiej maszynce, w kształcie kasetki, którą noszą zwykle w kieszeniach, a służy im ona jako młynek oraz pudełko do przechowywania.
II Scotch
Jak stworzyć Scots-Snuff lub Pure Tobacco Snuff wg pana Hyslop.
Weź liście dobrego tytoniu i pozostaw rozpostarte w celu ich wysuszenia na delikatnym słońcu bądź przy ogniu; oderwij je od łodyg, gdy będą się kruszyć między palcami. Następnie włóż je do młynka i ubij je tłuczkiem. Tytoń powinien być już zmielony na tabaczany proszek. Jeżeli nie masz młynka gdy tytoń zacznie kruszyć się w palcach, połóż liście na drewnianym stole, po czym gnieć je płaską stroną noża (płazem) poruszając go w przód i w tył ruchem przypominającym jego ostrzenie; przyciskaj go mocno a uzyskasz drobny proszek tytoniowy. Wspomniałem o tym, gdyż czasem tabacznicy nie posiadają przy sobie tabaki oraz są oddaleni od miejsca gdzie można ją zdobyć i wydaliby każde pieniądze za nią, a taka była moja sytuacja gdy poznałem ten przepis, aczkolwiek posiadałem wszystkie składniki. Przepis ten można zmodyfikować również tnąc tytoń wysuszony przy ogniu lub gdy uprawiamy tytoń w przydomowym ogródku – zerwij liście bliżej korzenia gdy są w pełni dojrzałe. Zwiąż sześć w pęczek i powieś w cieniu w celu wyschnięcia. Następnie zamocz je w wodzie lub piwie, po czym ponownie powieś aby wyschły. Potem połóż je jeden na drugim w tych samych pęczkach w pudełku lub kadzi, po czym sprasuj jak najmocniej. Jeśli stosowałeś się do poleceń po kilku miesiącach powstanie dobra tabaka.III Scotch
Poniższy przepis jest świetną instrukcją tworzenia tabaki Scotch:
16 funtów węglanu potasu,
5 funtów chlorku amonu,
4 funty soli,
100 funtów drobnicy i łodygPierwsze trzy składniki rozpuścić w ok.20 funtach ciepłej wody, po czym rozlać na łodygi (delikatnie pocięte) i drobnicę. Cała mieszanka musi odstać 10-14 dni, póki nie będzie dość ciepła. Zanim zostanie przemielona należy ją odstawić aż do wyschnięcia. Jeżeli ma zostać nadany jej zapach esencja bergamoty lub cytryny bądź nasiona Tonka nadadzą jej odpowiedni aromat.
-
Wojciech KaliszParticipant11 years, 10 months ago
Kilka moich tłumaczeń, starałem się ;P
1. Przepis Arvida:
Rolnicy, którzy palą [tytoń] podczas pracy nie muszą martwić się utrzymaniem budynków gospodarczych, gdyż spalą się one nim dojdą do stanu wymagającego napraw. Mądry rolnik, w potrzebie nikotyny używa tabaki (również nazywanej bezdymowym tytoniem) . Żony rolników dawno nauczyły się tolerować to, co niektórzy nazwaliby niehigienicznym. Minnesota nie jest miejscem, gdzie uprawia się tytoń – większość farmerów twierdzi, że niemożliwym jest wyhodowanie go tam. Ale gdy cene tabaki podskoczyła do 5 dolarów za pudełko, Arvid postanowił spróbować: zdobył trochę nasion, zasadził je i… urosły! Obecnie Arvid ma sznupania na co najmniej dwa życia (ok. 10 jednogalonowych słoi pełnych nadziemnych liści, ostatnio widziałem). Jednak wytworzenie tabaki okazało się nadzwyczaj skomplikowane, co można zauważyć po przeczytaniu przepisu:
Rozpocznij siew w jakimś pomieszczeniu, w Marcu, gdyż okres wegetacyjny w Minnesocie jest zbyt krótki, aby sadzić tytoń od razu na polu. Przesadź go do ogrodu w późnym maju bądź na początku czerwca. Rośliny będą wtedy wysokie na ok. 8 stóp. Zbierz liście, gdy nadejdą pierwsze przymrozki. Powieś je w szopie [do przechowywania kukurydzy] dopóki nie wyschną ,co nastąpi po Bożym Narodzeniu. Zmiel liście w robocie kuchennym (Joyce nie pozwolił(a) mu użyć, ponieważ jest używany również do jedzenia, więc musiał kupić drugi na wyprzedaży). Dodaj goździków, gałki muszkatałowej, korzennika lekarskiego, imbiru, czosnku, cynamonu, ale nie soli (Arvid jest na niskosodowej diecie). Osobno wymieszaj jedną łyżkę stołową sody oczyszczonej, jedną łyżkę stołową melasy, nieco wina, które dostałeś w prezencie na gwiazdkę i gorącej kawy. Wymieszaj ten płyn z mieszanką proszków. Przelej mieszankę na rondelek i włóż do piekarnika o temperaturze ok.180oC na 45 minut. Gdy mieszanka się ochłodzi wymieszaj z pudełkiem Longhorn snuff i dwiema łyżkami Khaluhi. Ozięb wszystko, aż będzie gotowe do użytku, gdy przesypiesz całość do używanego pudełka po snuffie. Jeśli żujesz tytoń w domu przygotuj stary kosz, do którego będziesz wypluwał resztki.Źródło: Materiał z Historii rodziny Lofgren, częśc II
I Scotch
Szkoci lubią tytoń aczkolwiek raczej z tabakiery niż z fajki. I uczynili go tak koniecznym do życia, że słyszałem kilku mówiących, że jeśli wybierać by mieli między chlebem powszednim a tabaką, to wybrali by post, aby tabaka nie została im odebrana. Ich tabaka tworzy się z grudek tytoniu, wysuszonego przez ogień i sproszkowanego w niewielkiej maszynce, w kształcie kasetki, którą noszą zwykle w kieszeniach, a służy im ona jako młynek oraz pudełko do przechowywania.
II Scotch
Jak stworzyć Scots-Snuff lub Pure Tobacco Snuff wg pana Hyslop.
Weź liście dobrego tytoniu i pozostaw rozpostarte w celu ich wysuszenia na delikatnym słońcu bądź przy ogniu; oderwij je od łodyg, gdy będą się kruszyć między palcami. Następnie włóż je do młynka i ubij je tłuczkiem. Tytoń powinien być już zmielony na tabaczany proszek. Jeżeli nie masz młynka gdy tytoń zacznie kruszyć się w palcach, połóż liście na drewnianym stole, po czym gnieć je płaską stroną noża (płazem) poruszając go w przód i w tył ruchem przypominającym jego ostrzenie; przyciskaj go mocno a uzyskasz drobny proszek tytoniowy. Wspomniałem o tym, gdyż czasem tabacznicy nie posiadają przy sobie tabaki oraz są oddaleni od miejsca gdzie można ją zdobyć i wydaliby każde pieniądze za nią, a taka była moja sytuacja gdy poznałem ten przepis, aczkolwiek posiadałem wszystkie składniki. Przepis ten można zmodyfikować również tnąc tytoń wysuszony przy ogniu lub gdy uprawiamy tytoń w przydomowym ogródku – zerwij liście bliżej korzenia gdy są w pełni dojrzałe. Zwiąż sześć w pęczek i powieś w cieniu w celu wyschnięcia. Następnie zamocz je w wodzie lub piwie, po czym ponownie powieś aby wyschły. Potem połóż je jeden na drugim w tych samych pęczkach w pudełku lub kadzi, po czym sprasuj jak najmocniej. Jeśli stosowałeś się do poleceń po kilku miesiącach powstanie dobra tabaka.III Scotch
Poniższy przepis jest świetną instrukcją tworzenia tabaki Scotch:
16 funtów węglanu potasu,
5 funtów chlorku amonu,
4 funty soli,
100 funtów drobnicy i łodygPierwsze trzy składniki rozpuścić w ok.20 funtach ciepłej wody, po czym rozlać na łodygi (delikatnie pocięte) i drobnicę. Cała mieszanka musi odstać 10-14 dni, póki nie będzie dość ciepła. Zanim zostanie przemielona należy ją odstawić aż do wyschnięcia. Jeżeli ma zostać nadany jej zapach esencja bergamoty lub cytryny bądź nasiona Tonka nadadzą jej odpowiedni aromat.
-
FilekKeymaster11 years, 8 months ago
Rotterdamska tabaka „Odor”;
Weź 500 gramów sproszkowanego tytoniu zmielonego przez młynek do kawy i dodaj 22 krople olejku bergamotowego, 12 kropli olejku goździkowego i 10 kropli olejku cytrynowego. Dobrze wymieszać, przecedzić przez sito do herbaty, pozostaw na noc.
-
FilekKeymaster11 years, 8 months ago
Rotterdamska tabaka „Odor”;
Weź 500 gramów sproszkowanego tytoniu zmielonego przez młynek do kawy i dodaj 22 krople olejku bergamotowego, 12 kropli olejku goździkowego i 10 kropli olejku cytrynowego. Dobrze wymieszać, przecedzić przez sito do herbaty, pozostaw na noc.
-
FilekKeymaster11 years, 8 months ago
Rotterdamska tabaka „Odor”;
Weź 500 gramów sproszkowanego tytoniu zmielonego przez młynek do kawy i dodaj 22 krople olejku bergamotowego, 12 kropli olejku goździkowego i 10 kropli olejku cytrynowego. Dobrze wymieszać, przecedzić przez sito do herbaty, pozostaw na noc.
-
kozikParticipant11 years, 8 months ago
To bezpieczne z tą Rotterdamską? Generalnie brzmi banalnie, a przy tym zachęcająco. 😉
-
kozikParticipant11 years, 8 months ago
To bezpieczne z tą Rotterdamską? Generalnie brzmi banalnie, a przy tym zachęcająco. 😉
-
kozikParticipant11 years, 8 months ago
To bezpieczne z tą Rotterdamską? Generalnie brzmi banalnie, a przy tym zachęcająco. 😉
-
FilekKeymaster11 years, 8 months ago
Przepis jest od Jaapa Bes z Molens de Kralingse, więc jeśli ufasz Holendrom (choć ciężko o to w obecnych czasach), to możesz być pewien, że tabaka ta będzie dobra.
-
FilekKeymaster11 years, 8 months ago
Przepis jest od Jaapa Bes z Molens de Kralingse, więc jeśli ufasz Holendrom (choć ciężko o to w obecnych czasach), to możesz być pewien, że tabaka ta będzie dobra.
-
FilekKeymaster11 years, 8 months ago
Przepis jest od Jaapa Bes z Molens de Kralingse, więc jeśli ufasz Holendrom (choć ciężko o to w obecnych czasach), to możesz być pewien, że tabaka ta będzie dobra.
-
JelcynParticipant10 years, 3 months ago
Natrafiłem na spory spis przepisów na aromatyzowany tytoń do palenia i tabakę. Pochodzą one z: : “The techno-chemical receipt book: containing several thousand receipts, covering the latest, most important and most useful discoveries in chemical technology, and their practical application in the arts and the industries (1886)” autorstwa Brannt, William T. (William Theodore)
Jest tego prawie 8 stron czcionką 8, oczywiście po angielsku. Pozwolę sobie sukcesywnie wrzucać przepisy, na początek idzie sekcja poświęcona tytoniom do palenia. Przepisy można spokojnie zaadoptować do tabaki, wystarczy, że zamiast zwilżać miksturami całe liście spryskamy proszek powstały po ich zmieleniu.
No to lecimy z koksem:
TYTONIE DO PALENIATytoń brazylijski (Brazilian Tobacco) trafia na rynek zarówno jako rolki, jak i w postaci pociętej w trzech klasach jakości:
I. Znana jako „Legitimo”powstaje w wyniku zmieszania równych części pozbawionych żyłek tytoniu brazylijskiego i Havana.
II. Liście tytoniu Havana zazwyczaj z dodatkiem następującej mieszanki: Ekstrakt powstały z 100 części potłuczonej kory Cynamonowca wonnego (cassia bark), 300 części cukru w 2250 częściach wody, dobrze odcisnąć i dodać 500 części wody cynamonowej (cinnamon water), 100 części saletry (saltpetre), 450 części octu winnego (wine vinegar) i 125 części soli kuchennej (common salt).
III. Tutaj używany jest zwyczajny amerykański tytoń (Oridynary American leaf) o dobrym ciemnobrązowym kolorze. Na 500 części takiego tytoniu przyrządza się następującą mieszankę: Sproszkuj 20 części suszonych śliwek (pulverize dried plums), 15 części Tamaryndowca indyjskiego (tamarinds), 5 części kory Cynamonowca wonnego (cassia bark), 10 części fig i 30 części jagód jałowca (juniper berries). Proszek należy macerować przez 24 godziny w 225 częściach miękkiej wody (soft water), a następnie do powstałego płynu dodać 30 części soku z hiszpańskiej lukrecji (juice of spanisch liquorice), 20 części melasy (molasses) i po 10 części miodu i saletry (honey and saltpetre).
Tytoń chiński lub gwiezdny (Chinese or Star Tobacco)Używamy tutaj żółtych liści Virginii (Yellow Virginia leaf) i obrabiamy w następujący sposób: Sproszkuj 10 części kłącza kosaćca (orris root), 5 części dużych rodzynek (raisins), 12,5 części kłącza/korzenia arcydzięgla (angelica root), 15 części świeżych liści orzecha włoskiego (walnut leaves), 7,5 części kłącza tataraku (calamus root) i tyle samo kwiatów bzu (elder blossoms), zalej całość 187,5 częściami wody i odstaw na 24 godziny, a następnie odciśnij płyn. Teraz zmieszaj w szklanej retorcie: 1 część proszku ze benzoinu (benzoin),4/5 części sproszkowanego storaksu (storax), 1 część kwiatów cynamonu (cinnamon blossoms), 1/6 części olejku z drewna różanego (rosewood oil) i 15 części 70% alkoholu. Retortę zakryj od góry mokrą gazą i umieść w łaźni piaskowej na 24 godziny. Następnie zlej powstały płyn i odciśnij pozostałości. Oba płyny połącz ze sobą i dodaj do tytoniu.
CanasterBy przemienić 500 części tytoniu Virginia (Virginia leaf) w canaster postępuj następująco: Sproszkuj 20 części kory Cascarilla/Croton eluteria (cascarilla bark), 1 1/3 części gałki muszkatołowej (nutmeg), po 5 części kłącza kosaćca (orris root) i kwiatów lawendy (lavender blossoms), przesiej je do blaszanego pojemnika i zalej je 185 częściami roztworu sporządzonego z 1 i 1/3 oczyszczonego potażu – węglanu potasu (purified potash), 1 i 1/3 części wapna palonego (burnt lime) i miękkiej wody (soft water). Przykryj naczynie i pozostaw je na 24 godziny w gorącym miejscu, by doprowadzić mieszankę do temperatury bliskiej wrzenia, lecz nie zagotowując jej. Przestudzony płyn odsącz przez płótno. W tak otrzymanym roztworze rozpuść: Po 10 części oczyszczonej saletry (purified saltpetre) i soli kuchennej (common salt) i 12 części białego cukru (white sugar). Zwilż liście tytoniu miksturą i usyp je na stertę, często mieszając, tak by równomiernie nasiąkły mieszanką, co powinno zająć od 6 do 8 dni. Mokre liście potnij, a po wysuszeniu zapakuj w cynfolię lub papier.
Pół Canaster (Half-Canaster)I. Przed pocięciem zwilż 50 części tytoniu Virginia (Virginia leaf) następującą mieszanką: Rozpuść 2 części cukru w 24 częściach wody i dodaj 1/19 części wina cynamonowego (cinnamon wine), 1/20 części ekstraktu mastyksowego (extract of mastic) i 2 części wina jałowcowego/jałowcówki? (juniper wine). Tytoń po zwilżeniu umieszcza się w beczce i odstwaia na 24 godziny, co czym tnie się go i pakuje.
II. 100 części tytoniu Virginia (Virginia leaf) zwilż następującą miksturą otrzymaną w wyniku trzygodzinnego gotowania: 3 części rodzynek (raisins), ½ części liści laurowych (bay leaves), ¼ części sproszkowanej kory Cascarilla/Croton eluteria (cascarilla bark) w 80 częściach wody. Po ostudzeniu przesącz wszystko przez lnianą tkaninę, a do otrzymanego płynu dodaj 4 części wina cynamonowego (cinnamon wine) i 1 ½ części cukru. Tytoń po zwilżeniu i wysuszeniu, potnij i zapakuj.
Tytoń Maracaibo lub Canaster Varinijski (Maracaibo Tobacco or Varinas Canaster)Najlepszy gatunek (Finest Quality, No. I): 30 części najlepszych liści Havany (Havana leaf), po 25 części małych liści tytoniu Orinoco (Orinoco leaf) i oryginalnego Porto Rico (Porto Rico leaf), jasno żółte i zielone liście Virginii (light yellow and green Virginia leafs) po 10 części
Drugi gatunek (Quality No. II): 15 części tytoniu Havana, 20 części tytoniu Louisiana, 40 części Porto Rico, 15 części żółtych i 10 części zielonych liści Virginii.
Trzeci gatunek (Quality No. III): Po 5 części liści tytoniu Havana i Louisiana, 40 części tytoniu Porto Rico i po 25 części żółtych i zielonych liści Virginii.
Te mieszanki posiadają bardzo jasny kolor. Jeśli preferowane są ciemniejsze kolory, to żółte i zielone liście należy zastąpić ciemnożółtymi lub brązowymi
Jakby ktoś miał lepsze pomysły co do tłumaczenia poszczególnych, angielskich nazw własnych składników niech da znać.
-
JelcynParticipant10 years, 3 months ago
Ciąg dalszy przepisów z źródła podanego wyżej:
Tytoń ostendzki(Ostend Tobacco)
Składa się z mieszanki kilku amerykańskich tytoni (American leaf): Istnieją cztery odmiany:
No I: 33 części tytoniu Porto Rico, 35 części jasnobrązowych liści tytoniu Maryland (Maryland leaf) i 32 części brązowych liści Virginii.
No II: 45 części tytoniu Louisiana, 35 części jasnobrązowych liści Virginii i 20 części jasnożółtych liści tytoniu Pennsylvania.
No III: 25 części tytoniu Louisiana, 30 części brązowych liści Virginii i 45 części mocno brązowych liści tytoniu Pennsylvania.
No IV: Równe części długich liści tytoniu Orinoco, żółtych liści Virginii i żółtych liści tytoniu Maryland.
Mały Canaster (Petit Canaster)Mały Canaster jest komercyjnie dostępny pocięty, w blaszanych pudełkach. Istnieją dwie odmiany z amerykańskiego tytoniu:
No I: 10 części długich liści tytoniu Orinoco, 45 części tytoniu Louisiana i 45 części tytoniu Porto Rico.
No II: 5 części tytoniu Louisiana, 45 części długich liści tytoniu Orinoco i 50 części brązowych liści tytoniu Virginia.Petum Optimum według receptury holenderskiejI: 50 części tytoniu Virginia pozbaw łodyg/żyłek i zwilż następującą miksturą: Rozpuść 3 części cukru kamiennego (rock candy) w 60 częściach miękkiej wody (soft water). Rozpyl roztwór nad liśćmi, upakuj w beczce i potnij. Wysusz tytoń na powietrzu (lecz nie w pobliżu ognia), a następnie spryskaj go mieszaniną sporządzoną z: 1 części wina jałowcowego (juniper wine), 2 części ekstraktu mastyksowego (extract of mastic) i 2 części wina cynamonowego (cinnamon wine), w takim stopniu by go lekko zwilżyć, a następnie zapakuj go w cynfolię lub papier.
II: Zwilż 100 części tytoniu Virginia wodą, odstaw na 24 godziny, a następnie wysusz w przewiewnym pomieszczeniu. W międzyczasie ugotuj następujące składniki w 32 częściach miękkiej wody (przez 3 h): 1 część rodzynek, 3 części żółtego cukru kamiennego (yellow rock sugar) i ¼ części liści laurowych (bay leaves). Do przestudzonego płynu dodaj 1 część wina cynamonowego (cinnamon wine), a następnie spryskaj miksturą tytoń, dokładnie mieszając. Podsusz tytoń w przewiewnym pomieszczeniu, zapakuj do beczki i odstaw w chłodne miejsce na 8 dni, po czym zapakuj w papier lub lniane torebki.
Portocarero Tobacco (Tytoń Portocarero)W 24 częściach wody zagotuj 2 części cukru rafinowanego (loaf sugar), ½ części sproszkowanych nasion kopru włoskiego (pulverized fennel-seed), ¼ części kory Cascarilla/Croton eluteria (cascarilla bark), 1/8 części sproszkowanego pieprzu kubeba (powdered cubebs) i taką samą ilość sproszkowanych goździków, Miksturą zwilż 60 części tytoniu Maryland, odstaw na 8 godzin, wysusz i zapakuj.
Następne przepisy pojawią się niebawem – czyli jakoś po weekendie, chociaż może być ciężko, bo to będzie sroga, kilkudniowa popijawa.
-
JelcynParticipant10 years, 2 months ago
Poprzedni post wcięło w czasie przerwy administracyjnej, także pozwolę sobie zamieścić ponownie. Dziś mam dla Was dwa przepisy, pierwszy z nich jest banalnie prosty, można go spokojnie wypróbować w domowym zaciszu. Składniki tanie i łatwo dostępne. Co do drugiego – cóż raczej pozostanie w sferze marzeń.
Tytoń Porto Rico według receptury holenderskiej (Porto Rico Tobacco)Gotuj przez trzy godziny pod przykryciem: 12 części najlepszej jakości octu winnego (wine-vinegar), 90 części wody, 1 część miodu (honey), 3 części dużych rodzynek (raisns) i ¼ części liści laurowych (bay leaves). Odfiltruj płyn, przestudź do temperatury ok 30 stopni i wymieszaj z 100 częściami tytoniu Porto Rico.
W Holandii, tytoń potraktowany powyższą miksturą jest formowany w rolki i cieszy się wysokim popytem.
Tytoń Porto Rico z zwyczajnego tytoniu (Porto Rico Tobacco from Ordynary leaf)Dla 100 funtów zwykłego tytoniu leżakowanego przez 1 rok (cured for 1 year) używa się następującej mikstury: Kiedy już liście zostaną dobrze wymieszane usyp z nich stertę i odstaw na 8 dni, przerzucając ją raz dziennie. Sproszkuj: Skórkę cytryny (lemon peel), zieloną, suszoną skórkę pomarańczową (dryied, green orange peel), nasiona kolendry (coriander seeds), figi (figs) i drewno sasafrasowe (sassafras wood)– po jednym funcie każdego, 12 uncji kwiatów bzu czarnego (elder blossoms), jagody cynamonowca wonnego (cassia berries) i jałowca (juniper berries) po 5 i ¾ uncji i 12 uncji Alpinii galgant (galanga). Do powyższych składników dodaj 60 funtów wody i pozwól całości się przegryźć przez 24 godziny, następnie zlej płyn i odciśnij pozostałości. W uzyskanym płynie rozpuść: 2 funty oczyszczonej saletry (saltpetre), 3 funty soli kamiennej lub kuchennej (rock or common salt) i 4 funty cukru (sugar). Aby ulepszyć zapach tytoniu podczas palenia, dodaj do powyższej mieszanki 2 i ¼ uncji benzoinu (benzoin), uncję ekstraktu mastyksowego (mastic), 8 i ¾ uncji mirry (myrrh) i 1 i ½ pinty 60% etanolu.
Jak zwykle, jeśli ktoś ma lepsze pomysły na tłumaczenie angielskich nazw niech wali śmiało.
-
JelcynParticipant10 years, 2 months ago
Skoro i tak cały dzień siedzę w tematyce tabaki – przygotowuję badanie populacyjne, to równie dobrze mogę wrzucić dalsze przepisy. Źródło wciąż to samo.
Tytoń Swicent według receptury angielskiej(Swicent Tobacco)Usuń ogonki z 100 części tytoniu Virginia i zwilż je 60 częściami wody, następnie potnij drobno i wysusz w piecu (kiln dry). W międzyczasie zagotuj następujące składniki w 10 częściach wody: 3 części cukru (sugar), 2 części rodzynek (raisins) i ¼ części kory Cascarilla/Croton eluteria (cascarilla bark). Odcedź przestudzony roztwór przez lnianą tkaninę, a gdy już będzie całkowicie zimny, dodaj 1 część ekstraktu mastyksowego (extract of mastic) i ½ części wina cynamonowego (cinnamon wine). Zwilż tytoń powyższą miksturą, a następnie zapakuj w papierowe lub lniane torebki.
Tytoń Swicent (zwyczajny) – Swicent Tobacco (ordinary)Maceruj ¼ części sproszkowanej kory Cascarilla/Croton eluteria (cascarilla bark) w 2 częściach alkoholu etylowego przez 8 dni. Następnie zagotuj całość z 24 częściami wody, 2 częściami octu winnego (wine-vinegar), ½ części pośrutowanych jagód jałowca (bruised juniper berries), ¼ części saletry (saltpetre), ½ części pośrutowanego kłącza/korzenia arcydzięgla (angelica root), odcedź płyn i potraktuj nim 100 części zwykłego, krajowego tytoniu.
Tytoń słodko-pachnący (Sweet-scented Tobacco)To jest czysty tytoń Virginia, lecz większość produktów sprzedawanych pod tą nazwą przygotowywana jest ze zwykłego, krajowego tytoniu.
Potraktuj 100 funtów zwykłego tytoniu w następujący sposób: Przygotuj następującą mieszankę: Sproszkuj/rozdrobnij 4 funty suszonych śliwek (prunes), po 2 funty suszonej skórki pomarańczowej (orange peel) i drewna różanego (rosewood), 1 funt nasion kolendry (coriander seeds) i 2 funty rodzynek (raisins). Zasyp wszystko 2 uncjami oczyszczonego potażu/węglanu potasu, K2CO3 (potash) i odstaw na 24 godziny. Następnie podgrzej niemal do temperatury wrzenia, odciągnij płyn i odciśnij pozostałości. Rozpuść w uzyskanym płynie: 2 funty oczyszczonej saletry (saltpetre), po 4 funty soli kuchennej (common salt) i miodu (honey). Wylej 40 funtów takiego roztworu na 100 funtów obrobionego tytoniu.Tytoń Varinijski (Varinas Tobacco)Przygotuj miksturę poprzez gotowanie w 90 częściach miękkiej wody (soft water) 1 części rodzynek (raisins), 1 części łodyg z rodzynek? (raisins stems), 2 części cukru-pudru (fine sugar) i ½ części sproszkowanych nasion kopru włoskiego (fennel seeds). Przykryj naczynie i pozwól miksturze wystygnąć. Schłodzonym płynem spryskać 60 części tytoniu Porto Rico i 40 części tytoniu Maryland. Tytoń pociąć, wysuszyć w piecu (kiln dry). Następnie spryskać całość 3 częściami wina cynamonowego (cinnamon wine) i niezwłocznie zapakować.
-
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.