Mielenie tabaki
14 years, 11 months ago | 3 RepliesFragment pochodzący z poradnika z Indii.
Przy rozdrabnianiu poprzez tłuczenie w naczyniu nie powinno się umieszczać zbyt dużej ilości materiału na raz. Jeśli moździerz jest mały, wystarczy tylko przykryć dno naczynia na głębokość cal-dwa (do 5 cm), wtedy spłaszczony koniec moździerza ma lepszy, „brutalniejszy” kontakt z materiałem, gdyż siła każdego uderzenia skupia się w tym samym punkcie, w środku koła tworzonego za sprawą kształtu dna naczynia i uderzeń moździerza. Kiedy tłuczona część zawartości osiągnie konsystencję pyłu, czego znakiem jest unoszący się w powietrzu „kurz”, dobrze jest przesiać zawartość naczynia i rozdzielić drobniejszą część od grubszej, przy czym grubsza należy ponownie umieścić w naczyniu i poddawać rozdrobnieniu, dopóki będzie to konieczne. Część zawartości zwykle pozostaje nierozdrobniona, czego nie da się uniknąć, gdyż są to elementy zdrewniałe, często bezużyteczne.
Źródło: Introduction to Practical Pharmacy (1859)
-
Mielenie tabaki
- You must be logged in to reply to this topic.