Lobedu (RPA)
14 years, 5 months ago | 0 RepliesZ cyklu „antropologia tabaki”.
Tekst pochodzi z książki „Annale van die Suid-Afrikaanse Museum v. 94” z roku 1984.
„Robienie tabaki wciąż jest powszechnie stosowaną praktyką i wymaga suszenia liści tytoniu i mielenia go na proszek w khetsikhiyo* przy pomocy drewnianego tłuczka, kheregele**. Zmielony tytoń przechodzi przez sito z metalowej siatki lub rozsypywane by usuwać plewy i ponownie mielone. Całość jest mieszana z popiołem specjalnej rośliny, mokhago (Amaranthus spinosus), by nadać tabace żądanej ostrości. Mieszanka jest zwilżana wodą, aby zapewnić dobre połączenie. Garnek wystawia się w gorące miejsce, by tabaka szybciej się wysuszyła.
*khetsikhiyo: głęboka denica z wypukłym dnem i poprzecznie prążkowanymi ściankami do mielenia tabaki
**kheregele: lekki tłuczek do mielenia tabaki „
-
Lobedu (RPA)
- You must be logged in to reply to this topic.