Aktywność w serwisie Top25snuff.com › Forums › Różne zagadnienia z firmami związane › Cygaretki, Cygara, Fajka
Cygaretki, Cygara, Fajka
13 years, 5 months ago | 60 Replieshttp://www.swedishmatch.com/en/Our-business/Snuff-and-snus/Ingredients-in-snuff/List-by-brand/
wyglada na to, ze westfalen prise zawiera regulator kwasowosci jakim jest weglan potasu ;x
-
AuthorPosts
-
Cygaretki, Cygara, Fajka
-
MichałParticipant13 years, 5 months ago
http://www.swedishmatch.com/en/Our-business/Snuff-and-snus/Ingredients-in-snuff/List-by-brand/
wyglada na to, ze westfalen prise zawiera regulator kwasowosci jakim jest weglan potasu ;x
-
FilekKeymaster12 years, 10 months ago
Chyba dzięki nowemu niemieckiemu prawu, możemy dowiedzieć się z czego zrobione są tabaki Poschla, Bernarda, Sterneckera.
Dla przykładu Gawith Apricot:
http://service.ble.de/tabakerzeugnisse/index2.php?detail_id=101351&site_key=153&stichw_suche=gawith&zeilenzahl_zaehler=2Miłego oglądania.
-
FilekKeymaster12 years, 10 months ago
Chyba dzięki nowemu niemieckiemu prawu, możemy dowiedzieć się z czego zrobione są tabaki Poschla, Bernarda, Sterneckera.
Dla przykładu Gawith Apricot:
http://service.ble.de/tabakerzeugnisse/index2.php?detail_id=101351&site_key=153&stichw_suche=gawith&zeilenzahl_zaehler=2Miłego oglądania.
-
Jan SmetanaParticipant12 years, 10 months ago
Sterneckery są chyba najzdrowsze :).
A Bernard już wcześniej umieszczał na tabakierach info. o konserwantach.
Miłego sznupania Gawcia :). Chociaż w sumie to tam nie ma pewnie nic bardziej szkodliwego niż substancje w spożywce.
Dzięki za info.
-
Jan SmetanaParticipant12 years, 10 months ago
Sterneckery są chyba najzdrowsze :).
A Bernard już wcześniej umieszczał na tabakierach info. o konserwantach.
Miłego sznupania Gawcia :). Chociaż w sumie to tam nie ma pewnie nic bardziej szkodliwego niż substancje w spożywce.
Dzięki za info.
-
MichałParticipant12 years, 10 months ago
Na podstawie Brasil Feinst widać pewną różnicę w dodatkach serwowanych przez Bernarda i Poschla.
parafina, CaOH… I jeszcze jakieś dwie rzeczy, których nie chce mi się identyfikować… Póki co.
edit: btw. chciałbym, żeby skład był podawany też na chlebie i bułkach – od dawna nie są produkowane jak… jak chleb i bułki. :C
-
MichałParticipant12 years, 10 months ago
Na podstawie Brasil Feinst widać pewną różnicę w dodatkach serwowanych przez Bernarda i Poschla.
parafina, CaOH… I jeszcze jakieś dwie rzeczy, których nie chce mi się identyfikować… Póki co.
edit: btw. chciałbym, żeby skład był podawany też na chlebie i bułkach – od dawna nie są produkowane jak… jak chleb i bułki. :C
-
Jan SmetanaParticipant12 years, 10 months ago
Zauważyłem ,że w szmalcach używany jest biały olej (przeglądałem z włączonym auto-rłumaczeniem, więc pewnie tak tłumaczyło parafinę :)), często alkohol, wapno i estry.
-
Jan SmetanaParticipant12 years, 10 months ago
Zauważyłem ,że w szmalcach używany jest biały olej (przeglądałem z włączonym auto-rłumaczeniem, więc pewnie tak tłumaczyło parafinę :)), często alkohol, wapno i estry.
-
MichałParticipant12 years, 10 months ago
Ten „biały olej” to „jakaś” parafina. Przynajmniej tak „wysherlockowałem”. 😉
wapno i estry raczej nie są jakieś superduperchemicznymi rzeczami.
-
MichałParticipant12 years, 10 months ago
Ten „biały olej” to „jakaś” parafina. Przynajmniej tak „wysherlockowałem”. 😉
wapno i estry raczej nie są jakieś superduperchemicznymi rzeczami.
-
Jan SmetanaParticipant12 years, 10 months ago
Dlatego mówię, że spodziewałem się gorszych rzeczy.
Zobacz sobie Ozonę Cherry- skład jak płyn do spryskiwaczy.
Edit: nawet sobie rysuję z nudów wzory tych organicznych, średnio mi wychodzi bo od daaawna tego nie robiłem, ale zabawa przednia. Jak czytam skład proszku to nie mam chęci do takich zabaw. 🙂
EDIT2: Co do Alpiny się nigdy nie myliłem ,że to zestaw małego chemika. Niektóre nazwy widzę pierwszy raz na oczy. 🙂
EDIT3; Swedish Match też są i o dziwo dużo mniej „chemiczne” od Poeschli :).
-
Jan SmetanaParticipant12 years, 10 months ago
Dlatego mówię, że spodziewałem się gorszych rzeczy.
Zobacz sobie Ozonę Cherry- skład jak płyn do spryskiwaczy.
Edit: nawet sobie rysuję z nudów wzory tych organicznych, średnio mi wychodzi bo od daaawna tego nie robiłem, ale zabawa przednia. Jak czytam skład proszku to nie mam chęci do takich zabaw. 🙂
EDIT2: Co do Alpiny się nigdy nie myliłem ,że to zestaw małego chemika. Niektóre nazwy widzę pierwszy raz na oczy. 🙂
EDIT3; Swedish Match też są i o dziwo dużo mniej „chemiczne” od Poeschli :).
-
FilekKeymaster12 years, 10 months ago
Żadne z tych rzeczy nie jest hiper szkodliwe. Niemcy mają bardzo dobrze ugruntowane prawo dotyczące składników dopuszczonych do produkcji wyrobów spożywczych, więc nie ma co się martwić o zażywanie. Na podstawie tego ile Poschl ładuje w swoje produkty można jedynie wnioskować, że bardzo dba o to by uszczęśliwić swoich klientów i umilić im „spożywanie”.
-
FilekKeymaster12 years, 10 months ago
Żadne z tych rzeczy nie jest hiper szkodliwe. Niemcy mają bardzo dobrze ugruntowane prawo dotyczące składników dopuszczonych do produkcji wyrobów spożywczych, więc nie ma co się martwić o zażywanie. Na podstawie tego ile Poschl ładuje w swoje produkty można jedynie wnioskować, że bardzo dba o to by uszczęśliwić swoich klientów i umilić im „spożywanie”.
-
Marcin WisniewskiParticipant12 years, 10 months ago
Widać właśnie znaczącą różnicę w wyrobie tabak przez bernarda a prze poschla, już wiem czemu mi smakują bardziej 🙂 Co ciekawe, można potwierdzić na 100%, o ile to źródło jest wiarygodne, że Gawith i FC Bayern to te same tabaki, o identycznym składzie. Nie widzę tylko Konigsprise’a a tak bardzo chciałem wiedzieć co nadaje mu ten „cekolowy” zapach.
-
Marcin WisniewskiParticipant12 years, 10 months ago
Widać właśnie znaczącą różnicę w wyrobie tabak przez bernarda a prze poschla, już wiem czemu mi smakują bardziej 🙂 Co ciekawe, można potwierdzić na 100%, o ile to źródło jest wiarygodne, że Gawith i FC Bayern to te same tabaki, o identycznym składzie. Nie widzę tylko Konigsprise’a a tak bardzo chciałem wiedzieć co nadaje mu ten „cekolowy” zapach.
-
MichałParticipant12 years, 10 months ago
No nie wiem, czy dlatego smakują ci bardziej. 😉 Pewnie „sztuczne” schmalzlery straciłyby na smaku, ale żadne wyszukane chemiczne dodatki nie powodują tej różnicy smakowej. 😛
-
MichałParticipant12 years, 10 months ago
No nie wiem, czy dlatego smakują ci bardziej. 😉 Pewnie „sztuczne” schmalzlery straciłyby na smaku, ale żadne wyszukane chemiczne dodatki nie powodują tej różnicy smakowej. 😛
-
Jan SmetanaParticipant12 years, 10 months ago
Chciałbym zobaczyć jak na tym tle wypadają F&T, tabaki z RPA i Dholakia.
Ozona Raspberry- wanilina i olejek eukaliptusowy. Ciekawa kompozycja tabaki malinowej z mentholem 🙂
Co do Radforda miałem rację, sosnowe igiełki jak nic.
Fir Needle Oil (Abies Silberica )=Olej Igła Jodła pospolita (Abies sylaba Rica)
Może nie do końca sosnowe, ale iglak jak najbardziej.
-
Jan SmetanaParticipant12 years, 10 months ago
Chciałbym zobaczyć jak na tym tle wypadają F&T, tabaki z RPA i Dholakia.
Ozona Raspberry- wanilina i olejek eukaliptusowy. Ciekawa kompozycja tabaki malinowej z mentholem 🙂
Co do Radforda miałem rację, sosnowe igiełki jak nic.
Fir Needle Oil (Abies Silberica )=Olej Igła Jodła pospolita (Abies sylaba Rica)
Może nie do końca sosnowe, ale iglak jak najbardziej.
-
-
-
Jan SmetanaParticipant12 years, 10 months ago
Zauważyłem ,że kamfora i eukaliptus jest w większość Poeschlów.
Co jest… z lekka dziwne, jako ,że ciężko to wyczuć w większości.
-
Jan SmetanaParticipant12 years, 10 months ago
Zauważyłem ,że kamfora i eukaliptus jest w większość Poeschlów.
Co jest… z lekka dziwne, jako ,że ciężko to wyczuć w większości.
-
-
-
Jan SmetanaParticipant12 years, 10 months ago
Do tego większość bardzo jechała po Gawciu Cola. Ostatnio stwierdziłem, że aromat Frohliche Weichnahten przypomina mi aromat coli i potwierdza się, bo właśnie w spisie składników Gawcia Coli jest imbir, cytrusy, cynamon.
Czyli dobrze kombinowałem, jednak nie wymyślam przy opisywaniu tabak, tak jak mi to zarzucali poniektórzy.
EDIT;
Nie ma Ratyzbońskiej, ale mam przeczucie, że zawarto w niej podobne estry jak w Doppelaromie. :).Więc Poeschl stosuje glikole, a Bernard związki wapnia do konserwacji- oto wielka tajemnica tabaczarstwa.
PS:
Mógłby ktoś wyjaśnić do czego w Poeschlu są te mrówczany, maślany itd.?
EDIT:Chodzi mi nie o związki organiczno-organiczne, bo te odpowiadają za zapachy/aromaty, ale o związki z innymi pierwiastkami. Są tam jakieś mrówczany-sodu czy inne. -
Jan SmetanaParticipant12 years, 10 months ago
Do tego większość bardzo jechała po Gawciu Cola. Ostatnio stwierdziłem, że aromat Frohliche Weichnahten przypomina mi aromat coli i potwierdza się, bo właśnie w spisie składników Gawcia Coli jest imbir, cytrusy, cynamon.
Czyli dobrze kombinowałem, jednak nie wymyślam przy opisywaniu tabak, tak jak mi to zarzucali poniektórzy.
EDIT;
Nie ma Ratyzbońskiej, ale mam przeczucie, że zawarto w niej podobne estry jak w Doppelaromie. :).Więc Poeschl stosuje glikole, a Bernard związki wapnia do konserwacji- oto wielka tajemnica tabaczarstwa.
PS:
Mógłby ktoś wyjaśnić do czego w Poeschlu są te mrówczany, maślany itd.?
EDIT:Chodzi mi nie o związki organiczno-organiczne, bo te odpowiadają za zapachy/aromaty, ale o związki z innymi pierwiastkami. Są tam jakieś mrówczany-sodu czy inne. -
Marcin WisniewskiParticipant12 years, 10 months ago
kolejna ciekawostka to to, że Altbayerischer różni się od Doppelt Fermentiert tylko ilością tajemniczego weissol, w Feinst mamy więcej aromatu i etanolu oraz najmniejsza ilosc białego oleju 😀 , we Fresco nie podali ile jest aromatu za to najwięcej jest właśnie tej „jakiejś parafiny” z wyżej wymienionych. Wyróżnia się Klostermischung z wyraźnym dodatkiem rumu.
oczywiście, pod nazwą „aromat” może kryć się wiele różnych ciekawostek, choć wiem teraz dlaczego te tabaki są do siebie podobne 🙂
-
Marcin WisniewskiParticipant12 years, 10 months ago
kolejna ciekawostka to to, że Altbayerischer różni się od Doppelt Fermentiert tylko ilością tajemniczego weissol, w Feinst mamy więcej aromatu i etanolu oraz najmniejsza ilosc białego oleju 😀 , we Fresco nie podali ile jest aromatu za to najwięcej jest właśnie tej „jakiejś parafiny” z wyżej wymienionych. Wyróżnia się Klostermischung z wyraźnym dodatkiem rumu.
oczywiście, pod nazwą „aromat” może kryć się wiele różnych ciekawostek, choć wiem teraz dlaczego te tabaki są do siebie podobne 🙂
-
Jan SmetanaParticipant12 years, 10 months ago
Ja jestem dumny z Echt Fresko Sterneckera, tylko biały olej, żadnych upiększaczy, a aromat jest piękny i naturalny.
Co do małych różnic składowych „Bernasi”- mogą się różnić znacznie procesem fermentacji, ot choćby tytoń na jedną tabakę może leżakować dłużej niż ten na drugą.
-
Jan SmetanaParticipant12 years, 10 months ago
Ja jestem dumny z Echt Fresko Sterneckera, tylko biały olej, żadnych upiększaczy, a aromat jest piękny i naturalny.
Co do małych różnic składowych „Bernasi”- mogą się różnić znacznie procesem fermentacji, ot choćby tytoń na jedną tabakę może leżakować dłużej niż ten na drugą.
-
BartłomiejParticipant12 years, 10 months ago
[quote=”visnia” post=6935]kolejna ciekawostka to to, że Altbayerischer różni się od Doppelt Fermentiert tylko ilością tajemniczego weissol[/quote]
Z tym, że Doppelt fermentowany jest podwójnie, co daje wielką różnicę.
-
BartłomiejParticipant12 years, 10 months ago
[quote=”visnia” post=6935]kolejna ciekawostka to to, że Altbayerischer różni się od Doppelt Fermentiert tylko ilością tajemniczego weissol[/quote]
Z tym, że Doppelt fermentowany jest podwójnie, co daje wielką różnicę.
-
kozikParticipant12 years, 10 months ago
Czyżby „olejek kolumbijski” był wymysłem? ;d
http://service.ble.de/tabakerzeugnisse/index2.php?detail_id=101357&site_key=153&stichw_suche=gletscher+prise&zeilenzahl_zaehler=2
Już kiedyś szukałem jakichkolwiek informacji w internecie na temat olejku kolumbijskiego, czy coś takiego istnieje i wszystkie tropy prowadziły mnie do Gletscher Prisa. ;d -
kozikParticipant12 years, 10 months ago
Czyżby „olejek kolumbijski” był wymysłem? ;d
http://service.ble.de/tabakerzeugnisse/index2.php?detail_id=101357&site_key=153&stichw_suche=gletscher+prise&zeilenzahl_zaehler=2
Już kiedyś szukałem jakichkolwiek informacji w internecie na temat olejku kolumbijskiego, czy coś takiego istnieje i wszystkie tropy prowadziły mnie do Gletscher Prisa. ;d -
-
-
Marcin WisniewskiParticipant12 years, 10 months ago
bo cała strona padła :/
pewnie chodzi mu o to, że w gietku extra w składzie nie ma żadnego olejku kolumbijskiego 😛 chyba, że była tam może większa ilość Whiteöl ?!
-
Marcin WisniewskiParticipant12 years, 10 months ago
bo cała strona padła :/
pewnie chodzi mu o to, że w gietku extra w składzie nie ma żadnego olejku kolumbijskiego 😛 chyba, że była tam może większa ilość Whiteöl ?!
-
kozikParticipant12 years, 10 months ago
To jakiś problem z ich stroną, bo jak sprawdzałem, to link Filka z samej góry tematu też w chwili obecnej nie działa.
Edit: Chodzi mi o to, że w Gletscher Prise (nie Gletscher Prise Extra) nie ma olejku kolumbijskiego, bo śmiem uważać, że ów olejek nie istnieje, a jest tylko wymysłem firmy. 😉
-
kozikParticipant12 years, 10 months ago
To jakiś problem z ich stroną, bo jak sprawdzałem, to link Filka z samej góry tematu też w chwili obecnej nie działa.
Edit: Chodzi mi o to, że w Gletscher Prise (nie Gletscher Prise Extra) nie ma olejku kolumbijskiego, bo śmiem uważać, że ów olejek nie istnieje, a jest tylko wymysłem firmy. 😉
-
FilekKeymaster12 years, 10 months ago
Jak dobrze pamiętam tam jakieś dwa olejki były. Można by sprawdzić je i powiązania z „kolumbijskim” jakoś – może inna nazwa po prostu.
I cho na piwo Panie 😛
-
FilekKeymaster12 years, 10 months ago
Jak dobrze pamiętam tam jakieś dwa olejki były. Można by sprawdzić je i powiązania z „kolumbijskim” jakoś – może inna nazwa po prostu.
I cho na piwo Panie 😛
-
kozikParticipant12 years, 10 months ago
Tylko, że strona dalej nie działa. ;< ale cóż, później można spróbować. Zapewniam, że przy najbliższej wizycie w Poznaniu pójdziemy na piwo. ;d
-
kozikParticipant12 years, 10 months ago
Tylko, że strona dalej nie działa. ;< ale cóż, później można spróbować. Zapewniam, że przy najbliższej wizycie w Poznaniu pójdziemy na piwo. ;d
-
Marcin WisniewskiParticipant12 years, 10 months ago
już działa, jest tam kilka olejków, które jednak mają inną nazwę, na przykład:
(wg. google translate)Olejek miętowy chiński
Olejek miętowy (Mentha piperita)w extra snuff a w zwykłym mamy:
Olejek eukaliptusowy (Eucalyptus globulus)
Olej Igła Jodła pospolita (Abies sylaba Rica)czyli też niezłe czary.
-
Marcin WisniewskiParticipant12 years, 10 months ago
już działa, jest tam kilka olejków, które jednak mają inną nazwę, na przykład:
(wg. google translate)Olejek miętowy chiński
Olejek miętowy (Mentha piperita)w extra snuff a w zwykłym mamy:
Olejek eukaliptusowy (Eucalyptus globulus)
Olej Igła Jodła pospolita (Abies sylaba Rica)czyli też niezłe czary.
-
Jan SmetanaParticipant12 years, 10 months ago
Ten olejek chiński to chyba zwykły menthol jest. Faktycznie nie ma wymienionego olejku kolumbijskiego. Ale być może jest on częścią pozycji „aromaty”, a olejek kolumbijski to po prostu nazwa handlowa na określenie tego olejku, żeby inne firmy nie skopiowały przepisu.
Dla mnie Gletek jest niestrawny właśnie ze względu na posmak tego olejku.
-
Jan SmetanaParticipant12 years, 10 months ago
Ten olejek chiński to chyba zwykły menthol jest. Faktycznie nie ma wymienionego olejku kolumbijskiego. Ale być może jest on częścią pozycji „aromaty”, a olejek kolumbijski to po prostu nazwa handlowa na określenie tego olejku, żeby inne firmy nie skopiowały przepisu.
Dla mnie Gletek jest niestrawny właśnie ze względu na posmak tego olejku.
-
Marcin WisniewskiParticipant12 years, 10 months ago
A tak z innej beczki, zażywam właśnie Königsprise, niestety nie mogę jej znaleźć na stronie z pierwszego postu 🙁 chce zidentyfikować czemu mi ona pachnie jak materiał budowalny, nie pamiętam dokładnie który ale wydaje mi się, że była to słynna gładź szpachlowa.
-
Marcin WisniewskiParticipant12 years, 10 months ago
A tak z innej beczki, zażywam właśnie Königsprise, niestety nie mogę jej znaleźć na stronie z pierwszego postu 🙁 chce zidentyfikować czemu mi ona pachnie jak materiał budowalny, nie pamiętam dokładnie który ale wydaje mi się, że była to słynna gładź szpachlowa.
-
Rocco SiffrediParticipant12 years, 10 months ago
Ciekawa sprawa z tym olejkiem kolumbijskim… Tym bardziej, że podobny akcent wyczuwam w Bayern-Prise i Alpen Prise.
-
Rocco SiffrediParticipant12 years, 10 months ago
Ciekawa sprawa z tym olejkiem kolumbijskim… Tym bardziej, że podobny akcent wyczuwam w Bayern-Prise i Alpen Prise.
-
FilekKeymaster12 years, 9 months ago
Mały bonus do tematu. Co było w angielskich tabakach z 1853 🙂
http://books.google.pl/books?id=LBlAAAAAcAAJ&pg=PA511&dq=snuff+oxford+mixture&hl=pl&sa=X&ei=RXxST6XVKtGeOq3s3KoK&ved=0CC0Q6AEwADgK#v=onepage&q=snuff%20oxford%20mixture&f=false -
FilekKeymaster12 years, 9 months ago
Mały bonus do tematu. Co było w angielskich tabakach z 1853 🙂
http://books.google.pl/books?id=LBlAAAAAcAAJ&pg=PA511&dq=snuff+oxford+mixture&hl=pl&sa=X&ei=RXxST6XVKtGeOq3s3KoK&ved=0CC0Q6AEwADgK#v=onepage&q=snuff%20oxford%20mixture&f=false -
Jan SmetanaParticipant12 years, 4 months ago
Kolejny mały bonus 🙂
Na stronie CiTu podano następujący skład tabaki Six Photo Kailash
[quote=Cygara_i_Tytoń]Skład: tytoń, woda wapienna, olej parafinowy, naturalne przyprawy, mentol, naturalne i sztuczne barwniki.[/quote]
-
Jan SmetanaParticipant12 years, 4 months ago
Kolejny mały bonus 🙂
Na stronie CiTu podano następujący skład tabaki Six Photo Kailash
[quote=Cygara_i_Tytoń]Skład: tytoń, woda wapienna, olej parafinowy, naturalne przyprawy, mentol, naturalne i sztuczne barwniki.[/quote]
-
Jan SmetanaParticipant12 years, 4 months ago
Kolejny mały bonus 🙂
Na stronie CiTu podano następujący skład tabaki Six Photo Kailash
[quote=Cygara_i_Tytoń]Skład: tytoń, woda wapienna, olej parafinowy, naturalne przyprawy, mentol, naturalne i sztuczne barwniki.[/quote]
-
Jan SmetanaParticipant12 years, 4 months ago
Kolejny mały bonus 🙂
Na stronie CiTu podano następujący skład tabaki Six Photo Kailash
[quote=Cygara_i_Tytoń]Skład: tytoń, woda wapienna, olej parafinowy, naturalne przyprawy, mentol, naturalne i sztuczne barwniki.[/quote]
-
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.