Aktywność w serwisie Top25snuff.com › Forums › Off-topic › Kwas Chlebowy › Re:Odp: Kwas Chlebowy
Daniel Redler
Participant
10 years, 11 months ago
Jak powiedziałem, tak w końcu zacząłem robić próbną partie kwasu w/g przepisu, który podałem kilka postów wyżej, chleb który został upieczony w zeszłą niedziele wrzuciłem do piekarnika a po zrumienieniu go do garnka z ciepła woda.
W garnku „moczył” się ok 12,5h, efektem tego mam litr złotego płynu:
Dodałem cukier, drożdże i odstawiam na kolejną dobę pod przykryciem.
Proces fermentacji po 8 godzinach:
Dziś (01.06.2014), t.j. dobę po dodaniu drożdży, zlałem płyn do butelek i dodałem rodzynki po 10 szt. na każdą butelkę czyli ok 0,4l, za dwie doby kwas powinien być gotowy do spożycia.
C.D.N