Aktywność w serwisie Top25snuff.com › Forums › Produkcja tabaki › Fermentacja Tytoniu › Re: Fermentacja Tytoniu
Jeszcze taka jedna rzecz: Fermentacja arkuszy tytoniu w piecu.
II sposób fermentacji wydaje się całkiem sprytny. Rozkłada się liście tytoniu około 10 centymetrową warstwą na cienkiej desce, cała stertę przykrywa się drugą deską. Obie deski wiąże się ze sobą za pomocą drutu. Liście zostają sprasowane (zmniejszają swoja objętość trzykrotnie), a następnie są wstawiane na półtorej godziny do pieca, nagrzanego do temperatury 60 stopni Celsjusza. Aby upewnić się, że powietrze w piecu pozostanie wilgotne, wstawiamy do niego naczynie wypełnione wodą.
Po pierwszym procesie wypiekania liście są przewracane, tak, aby te, które były wewnątrz sterty znalazły się na zewnątrz jej i vice versa. Następnie przeprowadzamy drugi proces wypiekania. Sam proces może trwać dłużej i być częściej powtarzany. W ten sposób tytoń nabiera ładnego, brązowego koloru i bardzo przyjemnego zapachu. Po ostatnim wypiekaniu tytoń należy przewietrzyć. Pocięty, tytoń jest już gotowy do użytku.Komentarz:
Ta procedura prowadziłaby do fermentacji tytoniu gdyby trwała od 2 do 3 tygodni, przy powolnym wzroście temperatury od 30 stopni Celsjusza do 45 (dla tytoniu papierosowego) lub 58 (dla tytoniu cygarowego). Taki sposób zapewnia najlepszą fermentacje, w szczególności białek, które potem ciężko usunąć (nie wiem o co dokładnie tu chodzi, no ale ja tłumacze tłumaczenie angielskie z niemieckiego – Jelcyn). Żywice i olejki eteryczne, które się wydzielają podczas tego procesu nadają tytoniowi jego przyjemny zapach, Aby uzyskać najlepszy smak dymu powinno się używać tylko tytoni papierosowych i fajkowych (Virginia, Burley lub mieszanki orientalne)