Aktywność w serwisie Top25snuff.com › Forums › Produkcja tabaki › Przepisy tabaczne › Odp: Przepisy tabaczne
Kilka moich tłumaczeń, starałem się ;P
1. Przepis Arvida:
Rolnicy, którzy palą [tytoń] podczas pracy nie muszą martwić się utrzymaniem budynków gospodarczych, gdyż spalą się one nim dojdą do stanu wymagającego napraw. Mądry rolnik, w potrzebie nikotyny używa tabaki (również nazywanej bezdymowym tytoniem) . Żony rolników dawno nauczyły się tolerować to, co niektórzy nazwaliby niehigienicznym. Minnesota nie jest miejscem, gdzie uprawia się tytoń – większość farmerów twierdzi, że niemożliwym jest wyhodowanie go tam. Ale gdy cene tabaki podskoczyła do 5 dolarów za pudełko, Arvid postanowił spróbować: zdobył trochę nasion, zasadził je i… urosły! Obecnie Arvid ma sznupania na co najmniej dwa życia (ok. 10 jednogalonowych słoi pełnych nadziemnych liści, ostatnio widziałem). Jednak wytworzenie tabaki okazało się nadzwyczaj skomplikowane, co można zauważyć po przeczytaniu przepisu:
Rozpocznij siew w jakimś pomieszczeniu, w Marcu, gdyż okres wegetacyjny w Minnesocie jest zbyt krótki, aby sadzić tytoń od razu na polu. Przesadź go do ogrodu w późnym maju bądź na początku czerwca. Rośliny będą wtedy wysokie na ok. 8 stóp. Zbierz liście, gdy nadejdą pierwsze przymrozki. Powieś je w szopie [do przechowywania kukurydzy] dopóki nie wyschną ,co nastąpi po Bożym Narodzeniu. Zmiel liście w robocie kuchennym (Joyce nie pozwolił(a) mu użyć, ponieważ jest używany również do jedzenia, więc musiał kupić drugi na wyprzedaży). Dodaj goździków, gałki muszkatałowej, korzennika lekarskiego, imbiru, czosnku, cynamonu, ale nie soli (Arvid jest na niskosodowej diecie). Osobno wymieszaj jedną łyżkę stołową sody oczyszczonej, jedną łyżkę stołową melasy, nieco wina, które dostałeś w prezencie na gwiazdkę i gorącej kawy. Wymieszaj ten płyn z mieszanką proszków. Przelej mieszankę na rondelek i włóż do piekarnika o temperaturze ok.180oC na 45 minut. Gdy mieszanka się ochłodzi wymieszaj z pudełkiem Longhorn snuff i dwiema łyżkami Khaluhi. Ozięb wszystko, aż będzie gotowe do użytku, gdy przesypiesz całość do używanego pudełka po snuffie. Jeśli żujesz tytoń w domu przygotuj stary kosz, do którego będziesz wypluwał resztki.
Źródło: Materiał z Historii rodziny Lofgren, częśc II
I Scotch
Szkoci lubią tytoń aczkolwiek raczej z tabakiery niż z fajki. I uczynili go tak koniecznym do życia, że słyszałem kilku mówiących, że jeśli wybierać by mieli między chlebem powszednim a tabaką, to wybrali by post, aby tabaka nie została im odebrana. Ich tabaka tworzy się z grudek tytoniu, wysuszonego przez ogień i sproszkowanego w niewielkiej maszynce, w kształcie kasetki, którą noszą zwykle w kieszeniach, a służy im ona jako młynek oraz pudełko do przechowywania.
II Scotch
Jak stworzyć Scots-Snuff lub Pure Tobacco Snuff wg pana Hyslop.
Weź liście dobrego tytoniu i pozostaw rozpostarte w celu ich wysuszenia na delikatnym słońcu bądź przy ogniu; oderwij je od łodyg, gdy będą się kruszyć między palcami. Następnie włóż je do młynka i ubij je tłuczkiem. Tytoń powinien być już zmielony na tabaczany proszek. Jeżeli nie masz młynka gdy tytoń zacznie kruszyć się w palcach, połóż liście na drewnianym stole, po czym gnieć je płaską stroną noża (płazem) poruszając go w przód i w tył ruchem przypominającym jego ostrzenie; przyciskaj go mocno a uzyskasz drobny proszek tytoniowy. Wspomniałem o tym, gdyż czasem tabacznicy nie posiadają przy sobie tabaki oraz są oddaleni od miejsca gdzie można ją zdobyć i wydaliby każde pieniądze za nią, a taka była moja sytuacja gdy poznałem ten przepis, aczkolwiek posiadałem wszystkie składniki. Przepis ten można zmodyfikować również tnąc tytoń wysuszony przy ogniu lub gdy uprawiamy tytoń w przydomowym ogródku – zerwij liście bliżej korzenia gdy są w pełni dojrzałe. Zwiąż sześć w pęczek i powieś w cieniu w celu wyschnięcia. Następnie zamocz je w wodzie lub piwie, po czym ponownie powieś aby wyschły. Potem połóż je jeden na drugim w tych samych pęczkach w pudełku lub kadzi, po czym sprasuj jak najmocniej. Jeśli stosowałeś się do poleceń po kilku miesiącach powstanie dobra tabaka.
III Scotch
Poniższy przepis jest świetną instrukcją tworzenia tabaki Scotch:
16 funtów węglanu potasu,
5 funtów chlorku amonu,
4 funty soli,
100 funtów drobnicy i łodygPierwsze trzy składniki rozpuścić w ok.20 funtach ciepłej wody, po czym rozlać na łodygi (delikatnie pocięte) i drobnicę. Cała mieszanka musi odstać 10-14 dni, póki nie będzie dość ciepła. Zanim zostanie przemielona należy ją odstawić aż do wyschnięcia. Jeżeli ma zostać nadany jej zapach esencja bergamoty lub cytryny bądź nasiona Tonka nadadzą jej odpowiedni aromat.