Aktywność w serwisie Top25snuff.com › Forums › Odp: Metoda „karotkowa”
[quote=”Filek” post=125]I TABAKI KAROTOWE
Karota – Karoty są wytwarzane poprzez rolowanie ok. 2/2,5 kg obranych i wyprostowanych liści tytoniu (mniejsze idą do środka) i okręcanego lnianym płótnem 60 x 40 cm. Następnie mocno wiążę się żyłką wokół niej i przechowuje przez 2/3 tygodnie, regularnie obracając ją do góry nogami. Po tym czasie wymienia się tkaninę i znowu wiąże i znowu przechowuje przez kolejne 2/3 tygodnie, by ostatecznie zdjąć płótno i żyłkę. Umieszcza się następnie cienką linę (ficelle) wokół karoty, jak to robi rzeźnik z mięsem. W końcu tak gotową karotę przechowuje się jeszcze 6 miesięcy, ale jest lepsza gdy trwa to nawet do 3 lat. Po tym czasie następuje krojenie i mielenie. Różnica w karotach występuje przede wszystkim przez użycie rodzaju tytoniu i sosu. Przykładami karotowych tabak mogą być:
– St. Omer albo Fine Amsterdam St. Omer
– Fine Dunerkink St. Omer albo Mops
– Fine Rotterdam St. Omer albo Doppelmops
– Strassburg St. Omer albo Rapee
Wszystkie one są bardzo dobrze zmielone.
Endouilles albo Scolten – To także typ karoty. Różnica jest w formie oraz użytym sosie. Scolten ma kształt cylindryczny, bez stożkowych końcówek, a jego wymiary to ok. 50 cm długości i 10 cm średnicy. Robi się je poprzez sprasowanie kilku cieńkich karot. Bartorrelli z Amsterdamu był znany z wytwarzania ich. Sos użyty dla tej karoty wykonuje się następująco. Na 100 kg liści Amersfoorter, potrzeba takich składników: 23,0 l wody, dobrej francuskiej brandy 5,7 l, jagody jałowca 2,0 kg oraz porzeczki 2,0 kg. Wszystkie składniki gotuje się przez 2 godziny i przesiewane po wszystkim. W tym samym czasie stara poczciwa marchewka jest gotowana z 0,5 kg śliwek, 0,5 kg tartarusu i 0,5 kg saletrą potasową. Wszystko jest mieszane razem i przesiewane. Do Oba sosów w trakcie mieszania dodaje się 6 butelek z arakiem. Po tym wszystkim dodaje się także: 5 kg soli kuchennej, 4 kg potażu i jak już wymieszane, 0,5 kg salmiaku rodzimego. W tak gotowym sosie, liście są moczone. Scolten jest głównie gotowy po 4-5 miesiącach, ale lepszym się staje gdy poleżakuje jeszcze dłużej. Scolten może być przechowywany w wilgotnych warunkach przez długi czas.
Rolka – Najpierw wybiera się liście pokrywowe, Następnie liście wkładkowe, są zebrane w jedną kupę (grubo lub cienko – według własnego upodobania). Wtedy liście pokrywowe są starannie rolowane ręcznie wokół liści wkładkowych. Po tym wszystkim, początek rolki jest poprawiany i łączony z żyłką odchodzącą od szpulki z maszyny do przędzenia. Zwyczajowo każdy przędzarz tytoniu ma do pomocy 5 dzieciaków. 2 do liści pokrywkowych, 1 do wkładkowych, 1 formuje całość, a ostatni kręci przędzarką.
Nessing – typ cienkiej rolki wykonany z tytoniu Amersfoorter Bestgut
Źródło:
1. Tekst opracował Jaap Bes ze Stichting De Kralingse Snuif en Specerijen Compagnie De Ster en De Lelie
2. Filkowa wiedza[/quote]
Jeśli jesteś zainteresowany to mogę również poszukać tekstu o związkach tej metody z Polską.