Szczegóły recenzji

4.8 6 0.5
Korzenie i korzonki
(Updated: Maj 21, 2012)
Ocena ogólna

4.5
Ocena smaku

4.5
Ocena opakowania

4.5
Tabakę dostałem, podobnie jak Gekaheltera (którego ciągle przekręcam na Gekehalter) na urodziny, tym razem od przyjaciela (miał mi skombinować Molensa, ale nie udało się niestety-stety). Pięknie opakowana, na myśl przywodzi pudełko z kartami - zachowam do mojej kolekcji. Jednak pudełko skrywa foliową saszetkę - trza do czegoś przesypać, ale to nie problem (o czym wspomniałem w recenzji Gekaheltera). Wróciwszy do domu rozpakowałem cudeńko - czas na pierwszy niuch.
Czuć tytoń, to pewne. Pastor rzekł - 7 rodzajów Virginii i ja mu wierzę. W tle coś jakby aromat drewna, korzeni.. i korzonków - takich przyprawowych. W połączeniu z Virginiową słodyczą daje to nam miły posmak piernika. Coś tam jeszcze w tabace siedzi, ale póki co nie udało mi się dojść do istoty owego "czegoś". Na dłuższą metę trochę nuży, więc zdecydowanie nie nadaje się na tabakę codzienną... ale od święta - cud, miód i cymes! Jednak trzeba ostrożnie dawkować. Najwyżej po jednej-dwóch szczyptach na raz, w innym przypadku aromat dziwnie zanika. Jednak nie wiem, czy wina to tabaki czy nosa mojego katowanego napoleońskimi niemal ilościami tabaki.
Podsumowując - tabaka świetna, jednak nie mogę wystawić jej najwyższej oceny ze względu na owe niewielkie mankamenty. Z dwóch braci - brązowego Cardinala i żółtego Gekaheltera wolę jednak "braciszka Azjatę" od "Afrykanina".

Podsumowanie o tabace

Zalety tabaki
-Tradycyjna
-Wielowątkowa
-Niebanalna
-50 gram!
-Piękne opakowanie...
Minusy Tabaki
- ... acz trzeba dysponować tabakierką
-Nie na co dzień
-Tylko do "małych ilości"
-Coś mi nie do końca pasuje, ale co..?