redakcja@top25snuff.com
gg: 5100723
fbde5237d004e87f1b284f362bfe6a35.jpg

Szczegóły recenzji

 
Braniff Caribbean
Villiger
by Filek     Sierpień 11, 2010    
Ocena ogólna 
 
4.9
Ocena smaku 
 
5.0
Ocena opakowania 
 
4.5

Braniff Caribbean

Moje poszukiwania idealnej tabaki tytoniowej doprowadziły mnie do Braniffa Caribbean. Muszę przyznać, że ten produkt podniósł poprzeczkę bardzo wysoko.

Braniff został wsadzony w niespotykaną w innych produktach, 10-gramową tabakierkę. Jest ona gustowna, praktyczna i co najważniejsze, szczelna.

Zmielenie tej tabaki jest wyjątkowo przyjemne dla oka. Została ona drobniutko zmielona, lecz nie na pył, tylko małe idealnie jednakowe strzępki. Jeśli w ogóle istnieje pojęcie: "idealne zmielenie", to ta tabaka jest bardzo blisko tego określenia.
Kolor tytoniu, to piękny umiarkowany brąz. Wilgotność określiłbym, jako coś pomiędzy niską a średnią.

Wreszcie mogę przejść do wspaniałych walorów smakowych tego produktu.
Duszą tej tabaki jest oczywiście kubański tytoń. Samo to sprawia, że warto się zainteresować tabakami Braniff.
Aromat tego tytoniu jest, krótko mówiąc, genialny. Po pierwszym zażyciu już wiedziałem, że Caribbean nie starczy mi na długo. Od kiedy wszedłem w posiadanie tej tabaki inne prawie dla mnie nie istnieją ;)
Inną cechą Braniffa jest towarzyszący nam aromat delikatnego wędzenia*
Taki sam, charakterystyczny aromat spotkamy w Amostrinie. Z tym, że nie ma tu żadnego odświeżacza, jak kamfora, czy mentol (tak jak w Amostrinie). Jest tylko wspaniały kubański tytoń.



*wygwiazdkowałem, ponieważ nie jestem pewien, czy Braniff swój charakterystyczny aromat, zawdzięcza wędzeniu. Jeśli ktoś wie na czym opiera się fundament zapachu, np. Amostriny, to proszę o komentarze.

Czy ta recenzja była dla Ciebie pomocna? 

Komentarze

2 rezultat(y) - wyświetlane 1 - 2  
 
Sortowanie 
 
To write a comment please register or
visnia Napisane przez visnia
Luty 02, 2012
podejrzewam, że chodzi o suszenie liści nad ogniem rozpalanym z jakiegoś rodzaju drzewa, gdzieś mi się obiło o uszy że dzięki temu tabaka otrzymuje właśnie specyficzny wędzony zapach
W odpowiedzi na wcześniejszy komentarz

Nitzo Napisane przez Nitzo
Luty 02, 2012
To w przypadku tytoniu Latakia z tym ogniskiem. Tabaki Toast i Rapee są prażone. Schmalzlery są poddawane kąpielom w ciepłym roztworze soli, karoty chyba też. Część tabak jest nadmuchiwana gorącym powietrzem. Ale jaka metoda dokładnie została zastosowana w przypadku Amostrinhy to nie powiem, pewnie po prostu taki samk jest nadawany podczas fermentacji schmalzlera.
2 rezultat(y) - wyświetlane 1 - 2