redakcja@top25snuff.com
gg: 5100723
fbde5237d004e87f1b284f362bfe6a35.jpg
Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: Rodzaje tabak

Rodzaje tabak 9 years 4 months ago #125

  • Filek
  • Filek's Avatar
  • OFFLINE
  • Historyk tabaczny
  • Posts: 1221
  • Thank you received: 248
  • Karma: 56
Pozwolę sobie wstawić zalążek podziału tabak, który może nieco przybliży jak je rozróżnić. Na razie nazwijmy to wersją beta, bo spora droga do tego, żeby to wszystko ładnie uporządkować ;)

Rodzaje tabaki rozróżnić należy wg metod produkcyjnych, które idą następująco:

I TABAKI KAROTOWE

Karota - Karoty są wytwarzane poprzez rolowanie ok. 2/2,5 kg obranych i wyprostowanych liści tytoniu (mniejsze idą do środka) i okręcanego lnianym płótnem 60 x 40 cm. Następnie mocno wiążę się żyłką wokół niej i przechowuje przez 2/3 tygodnie, regularnie obracając ją do góry nogami. Po tym czasie wymienia się tkaninę i znowu wiąże i znowu przechowuje przez kolejne 2/3 tygodnie, by ostatecznie zdjąć płótno i żyłkę. Umieszcza się następnie cienką linę (ficelle) wokół karoty, jak to robi rzeźnik z mięsem. W końcu tak gotową karotę przechowuje się jeszcze 6 miesięcy, ale jest lepsza gdy trwa to nawet do 3 lat. Po tym czasie następuje krojenie i mielenie. Różnica w karotach występuje przede wszystkim przez użycie rodzaju tytoniu i sosu. Przykładami karotowych tabak mogą być:
- St. Omer albo Fine Amsterdam St. Omer
- Fine Dunerkink St. Omer albo Mops
- Fine Rotterdam St. Omer albo Doppelmops
- Strassburg St. Omer albo Rapee
Wszystkie one są bardzo dobrze zmielone.

Endouilles albo Scolten - To także typ karoty. Różnica jest w formie oraz użytym sosie. Scolten ma kształt cylindryczny, bez stożkowych końcówek, a jego wymiary to ok. 50 cm długości i 10 cm średnicy. Robi się je poprzez sprasowanie kilku cieńkich karot. Bartorrelli z Amsterdamu był znany z wytwarzania ich. Sos użyty dla tej karoty wykonuje się następująco. Na 100 kg liści Amersfoorter, potrzeba takich składników: 23,0 l wody, dobrej francuskiej brandy 5,7 l, jagody jałowca 2,0 kg oraz porzeczki 2,0 kg. Wszystkie składniki gotuje się przez 2 godziny i przesiewane po wszystkim. W tym samym czasie stara poczciwa marchewka jest gotowana z 0,5 kg śliwek, 0,5 kg tartarusu i 0,5 kg saletrą potasową. Wszystko jest mieszane razem i przesiewane. Do Oba sosów w trakcie mieszania dodaje się 6 butelek z arakiem. Po tym wszystkim dodaje się także: 5 kg soli kuchennej, 4 kg potażu i jak już wymieszane, 0,5 kg salmiaku rodzimego. W tak gotowym sosie, liście są moczone. Scolten jest głównie gotowy po 4-5 miesiącach, ale lepszym się staje gdy poleżakuje jeszcze dłużej. Scolten może być przechowywany w wilgotnych warunkach przez długi czas.


Rolka - Najpierw wybiera się liście pokrywowe, Następnie liście wkładkowe, są zebrane w jedną kupę (grubo lub cienko - według własnego upodobania). Wtedy liście pokrywowe są starannie rolowane ręcznie wokół liści wkładkowych. Po tym wszystkim, początek rolki jest poprawiany i łączony z żyłką odchodzącą od szpulki z maszyny do przędzenia. Zwyczajowo każdy przędzarz tytoniu ma do pomocy 5 dzieciaków. 2 do liści pokrywkowych, 1 do wkładkowych, 1 formuje całość, a ostatni kręci przędzarką.

Nessing - typ cienkiej rolki wykonany z tytoniu Amersfoorter Bestgut

Źródło:
1. Tekst opracował Jaap Bes ze Stichting De Kralingse Snuif en Specerijen Compagnie De Ster en De Lelie
2. Filkowa wiedza

II SCHMALZLER

Schmalzler - tradycyjna, bawarska tabaka o ponad 100 letniej tradycji. Pracochłonna oraz czasochłonna w wytworzeniu. Produkowana z wyselekcjonowanego tytoniu, który rośnie tylko w określonych rejonach: Dominikany, Kuby, Brazylii oraz Paragwaju.
Tabaka Schmalzler jest znacznie grubsza od popularnego dziś snuffa. Także w przeciwieństwie do snuffa, schmalzler nigdy nie jest mieszany z mentolem. Za to aromatyzowana tabaka tego typu powstaje tylko z domieszek naturalnych esencji owocowych. Stałym składnikiem Schmalzlera jest najwyższej jakości parafina, która powoduje, że tabaka ta nigdy nie jest sucha i przez długi czas utrzymuje swój niepowtarzalny smak.
Podstawą schmalzlera są tzw. Mangotes – przygotowywane w Brazylii, specjalnie do produkcji tego typu tabaki, mocno nasączone wyselekcjonowane tytonie. Początkowo następuje tradycyjny proces fermentacji, następnie dalsza obróbka, aż do uzyskania właściwego Mangotes. Liście tytoniu są umieszczane w jamach z wodą i polewane „sosem”, w skład którego wchodzi m.in. cukier trzcinowy, woda i miejscowe owoce. Następnie rozpoczynany jest nowy proces fermentacji, który trwa od 1 roku do 2 lat i zmienia zarówno smak, jak i kolor liści tytoniu. Powstaje aromat zbliżony do rumowego, a kolor jest prawie czarny. Należy podkreślić, że tak przygotowane Mangotes nie są wykorzystywane do produkcji żadnego innego wyrobu tytoniowego, a wyłącznie do uzyskania schmalzlera. Po około półtorej roku dobrze przefermentowane liście tytoniu są wyciągane z jamy, zwijane w bele, a te ze względu na bardzo dużą wilgotność - owijane do transportu w skóry zwierzęce, najczęściej wołowe.
Oprócz Mangotes - wykorzystywane są również fragmenty liści tytoniu, żyłki, które są osobno poddawane obróbce. Dopiero w trakcie procesu produkcji, który nierzadko przeciąga się do pół roku wszystkie składniki są krok po kroku łączone. Rozpoczyna się on od rozdrobnienia fragmentów liści, nasączenia uzyskanego granulatu i poddaniu go fermentacji. Podobnie, jak w przypadku Mangotes od tego procesu i składu używanego „sosu” zależy charakterystyczny aromat schmalzlera. Dlatego też fermentacja ta odbywa się pod szczególną kontrolą, która ma zapewnić również otrzymywanie każdorazowo tej samej jakości tego półproduktu. W trakcie tej fermentacji temperatura w sposób naturalny waha się od 23 do 55ºC, zmienia się także wilgotność. Ważne jest by utrzymywała się ona na określonym poziomie, gdyż zbytnie wysuszenie tytoniu źle wpływa na przebieg fermentacji.
Przefermentowany surowiec jest studzony, a następnie 1/3 jest pozostawiana wilgotna, 1/3 jest lekko podsuszana, a 1/3 zupełnie pozbawiana wilgoci. Dopiero w tym momencie całego procesu decyduje się, jaki rodzaj schmalzlera będzie produkowany, wg jakiej receptury (w jakich proporcjach) zostaną zmieszane przygotowane już liście i żyłki. Dopiero do tej kompozycji dodawane są pocięte Mangotes i wszystko trafia do tytoniowego młyna. Receptury, wg których przygotowywane są kompozycje chroni tajemnica. Warto podkreślić jednak podstawową zasadę – granulat liści tytoniu, żyłek jest podstawą każdej mieszanki, natomiast od Mangotes zależy jej moc. Całość jest w zasadzie nie mielona, a rozcierana, by uzyskać odpowiednie rozdrobnienie.
Po roztarciu otrzymany proszek tytoniowy jest przesypywany do drewnianej skrzyni i przynajmniej przez dwa pierwsze dni musi być raz dziennie zamieszany. Wreszcie następuje przygotowanie gotowego produktu – do roztartego proszku tytoniowego dodaje się parafinę, która jest stałym składnikiem każdej mieszanki schmalzlera.

Niemcy sugerują podział schmalzlera wg aromatu:
- zapach tytoniowy dominujący: Bernard Brasil Feinst, Acht Altbayrischer Schmalzler, Schmalzler Doppelt Fermentiert, Pöschl Schmalzler A, Sternecker Straubinger Schmalzler
- zapach magnotes dominujący: Bernard Brasil Fresco, Pöschl Perlesreuter Waldler-Fresko, Sternecker Fresko i Echt Fresko
- zapach owocowy dominujący: Bernard Goldaroma i Manila, Pöschl Doppelaroma i Südfrucht

Halb-schmalzler - to te wszystkie odmieńce, monstra czy jak je inaczej nazwać, które swoją konsystencją przypominają zwykłe schmalzlery, ale nimi nie są. Charakterystyczne dla tego rodzaju jest połączenie schmalzlera ze snuffem, a wszystko to przez sposób ich produkcji. Producenci halb-schmalzlerów mieszają ze sobą te dwa gatunki bądź też rozpoczynają od produkcji typowej bawarskiej tabaki, a w pewnym etapie zamieniają ją na wytwarzanie zgodne z zasadami snuffa.

Do tabak z tego rodzaju należą takie wyroby jak:
- Zwiefacher Schmalzler od Bernarda (napis na tabakierce "Snuff Schmalzler" mówi sam za siebie)
- Weiss Blau Schmalzler od Bernarda (zawiera w sobie mentol co wyklucza go do bycia schmalzlerem)

Źródło:
1. forum.tbx.pl/viewtopic.php?f=29&t=821
2. www.smokeless-forum.de/3/viewtopic.php?f=16&t=1773

III TABAKI PARYSKIE

Tytoń typu Virginia i Kentucky jest ubijany z solanką, następnie usypuje się z niego sterty, ważące po kilka cetnarów. Sterty umieszcza się w umiarkowanie chłodnych pomieszczeniach na kilka lat, aby przefermentowały. Po procesie fermentacji tytoń jest rozkruszany lub proszkowany przez specjalne maszyny ubijające, następnie jest przesiewany i ponownie zwilżany solanką. Dzięki tej metodzie otrzymujemy tak zwane „ciemne odmiany”, takie jak „Paris”, „Saarbrücken”, "Kappees", "Rappee", etc.

Podział:
- Plain Rappee
- Scented Rappee
- Mixed Rappee

IV TABAKI BŁYSKAWICZNE

[Do poprawy i trzeba dodać kilka rzeczy]

Liście tytoniu, lub ich włókna są proszkowane w wysokoobrotowych dmuchawo-kruszarkach. Następnie tytoń przesiewa się i nawilża sosem solankowym. Później następuje proces błyskawicznej fermentacji, mający miejsce w ogrzewanych pomieszczeniach i trwający od 6 do 8 tygodni. Przefermentowany tytoń miesza się z wysokiej jakości solą kuchenną, w ilości 5-8% wagi tytoniu i odstawia na dość długi okres, aby dojrzał.
Jest to najszerzej dziś stosowana metoda.

Tabaki zielone - nazwa „zielone tabaki” pochodzi od częściowego użycia do ich wyrobu zielonych liści tytoniu, co było zwyczajem we wschodnich Niemczech i Polsce, a co nadawało tym tabakom zielony odcień. Przykład: Kowieńska.

Tabaki typu gdańskiego - brak źródeł

„Odświeżające” tytonie - muszę zerknąć do oryginału

Tabaki typu angielskiego - dodaje się mentol, olejek miętowy lub kamforę, a także inne substancje zapachowe takie jak olejek goździkowy lub różany. Zmielenie większości tych tabak jest bardzo małe, zbliżone do pyłu. Ponadto, cechą wyróżniająca te tabaki jest ich wysokie stężenie związków aromatycznych. Wśród tego typu znajdują się tabaki, których opis lub nazwa oparte są na ich pochodzeniu, miejscu wyprodukowania, smaku, sposobu wykorzystania lub gatunku.

Źródło: "Produkcja tabaki", Alois Pöschl

V TABAKI PRZYPALANE

[Do zrobienia]

a) Scotch
- Strong
- Sweet
- Salt
- Brown

b) Irish
- Lundyfoot toast
- Cork

c) Welsh

VI NASWAR

[do zrobienia]

Madras -


VII TABAKI ETNOGRAFICZNE

[Do zrobienia]
Last Edit: 5 years 10 months ago by Filek.
The administrator has disabled public write access.
The following user(s) said Thank You: Pablo, ziomoziomal, Pfeifer

Rodzaje tabak 9 years 3 weeks ago #355

  • Jelcyn
  • Jelcyn's Avatar
  • OFFLINE
  • Redaktor serwisu
  • Posts: 167
  • Thank you received: 24
  • Karma: 14
Hmmm, kilka uwag drogi Filku. Pierwsza, gdzie zakwalifikujesz tabaki kamforowe i tzw. smokers blendy (z amoniakiem)? Druga, co z tabaką kaszubską? Ją też przydałoby się gdzieś uszeregować. Poza tym zastanawiam się, gdzie umieścić tabaki o aromacie np. drewna sandałowego, chmielu czy olejku sosnowego. Przyznasz, że czasem ciężko jednoznacznie stwierdzić co, gdzie pasuje najbardziej.
"Kiedy myślę, że osiągnąłem już dno, ktoś rzuca mi łopatę."- Garfield

„Lepiej milczeć i wyglądać jak idiota, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości.”
The administrator has disabled public write access.

Rodzaje tabak 9 years 3 weeks ago #356

  • Filek
  • Filek's Avatar
  • OFFLINE
  • Historyk tabaczny
  • Posts: 1221
  • Thank you received: 248
  • Karma: 56
Dziękuję za uwagi.
Kamforowe właśnie dodałem jako osobna grupa, a te tzw. smokers blendy są tak naprawę produktami z rodziny S.P.
Co do tabak kaszubskich zastanawiam się nad grupą "kachlowane", akurat nawet jedna tabaka Bernarda by do tego pasowała.
Co do całej wymienionej przez Ciebie reszty to pewnie zauważyłeś, że zrezygnowałem z pojęcia "mint" na rzecz "herbal". W nich właśnie miałyby się znaleźć produkty o aromatach ziołowych czy roślinych, więc w grę wchodzi tutaj np. mięta, anyż, sosna, itd.
Drewno sandałowe, tak jak i wanilia należałoby przydzielić do "perfumed".

Dużą trudność raczej mogą mi sprawić tabaki, które są robione wg. starych receptur i nieraz są ostatnimi przedstawicielami swojej rasy.
Jak ktoś ma jakieś sugestie czy wątpliwości proszę śmiało pisać.
The administrator has disabled public write access.

Rodzaje tabak 6 years 6 months ago #8005

  • Filek
  • Filek's Avatar
  • OFFLINE
  • Historyk tabaczny
  • Posts: 1221
  • Thank you received: 248
  • Karma: 56
Jak wam się podoba podział karotowych? :)
The administrator has disabled public write access.

Rodzaje tabak 6 years 6 months ago #8007

  • Filek
  • Filek's Avatar
  • OFFLINE
  • Historyk tabaczny
  • Posts: 1221
  • Thank you received: 248
  • Karma: 56
Chyba powoli zbliżamy się do końca. Najlepsza zabawa i tak będzie przy błyskawicznych, chociaż jak dobrze mi się wydaje, wszystko będzie zależeć od aromatów dodanych, albo jak przy nieco restrykcyjnych tabakach typu medicated czy SP także od zmielenia. 2 lata pracy... wzruszyłem się.
The administrator has disabled public write access.

Rodzaje tabak 6 years 6 months ago #8016

  • Pablo
  • Pablo's Avatar
  • OFFLINE
  • Redaktor serwisu
  • Posts: 662
  • Thank you received: 108
  • Karma: 28
Dobra robota Filku. Wielki PLUS:)
The administrator has disabled public write access.

Rodzaje tabak 6 years 6 months ago #8017

  • Filek
  • Filek's Avatar
  • OFFLINE
  • Historyk tabaczny
  • Posts: 1221
  • Thank you received: 248
  • Karma: 56
Ja tylko posklejałem to jakoś do kupy, bo oprócz halb-schmalzlera nic tu nie jest moje. Mimo wszystko jak dobrze sobie to w głowie jeszcze ułożę, to wyjdzie rewelacyjny podział tabak wg metod produkcyjnych.
The administrator has disabled public write access.

Rodzaje tabak 6 years 6 months ago #8024

  • Filek
  • Filek's Avatar
  • OFFLINE
  • Historyk tabaczny
  • Posts: 1221
  • Thank you received: 248
  • Karma: 56
Pociachałem nieco tekst Pana Aloisa i jakiś obraz już mi się zakreślił.

Tytonie odświeżające, to chyba chodzi o Erfrischungstabak. Nie wiem czy uda mi się znaleźć jakieś dodatkowe źródło i nie jestem pewien czy są jeszcze jakieś tabaki tego typu.

Zastanawiam się czym są tabaki typu gdańskiego i czy czasem Gekachelter Virginie Dunkel nie jest przedstawicielem tego typu.
The administrator has disabled public write access.

Rodzaje tabak 6 years 5 months ago #8045

  • Filek
  • Filek's Avatar
  • OFFLINE
  • Historyk tabaczny
  • Posts: 1221
  • Thank you received: 248
  • Karma: 56
No dobra, podział tabak paryskich, to bodajże zwykłe aromatyzowane i niearomatyzowane, i wychodziłoby, że Gekachelter Virginie Dunkel by się wpasował tutaj. Erfrischungstabak wg Benia, to tabaki zielona (bardzo dobre źródło, bo sporo o tym rodzaju dopisali dzięki mnie - szczególnie wątek o Polsce i Rosji).

Niestety nie rozgryzłem jeszcze tabak typu gdańskiego i "odświeżających” tytoni.
The administrator has disabled public write access.

Rodzaje tabak 6 years 1 month ago #9419

  • Filek
  • Filek's Avatar
  • OFFLINE
  • Historyk tabaczny
  • Posts: 1221
  • Thank you received: 248
  • Karma: 56
W sumie doszedłem do wniosku, że Gekachelter to tabaka typu gdańskiego, co sugerować może nazwa. Zastanawia mnie tylko co oznacza "kachlowana" w ujęciu produkcji masowej - bo wiadomo jak to wygląda etnograficznie.

W ogóle wydaje mi się, że te gdańskie i "odświeżające" to jakiś błąd w tłumaczeniu z niemieckiego na angielski.
The administrator has disabled public write access.

Rodzaje tabak 6 years 1 month ago #9423

  • Nitzo
  • Nitzo's Avatar
  • OFFLINE
  • Redaktor serwisu
  • Posts: 967
  • Thank you received: 158
  • Karma: 45
Część Bernardów ma napisy, że są odświeżające, cokolwiek by to nie znaczyło. Do tej pory myślałem, że chodzi o mentol, ale teraz przeczytałem o "odświeżających tytoniach" :O
The administrator has disabled public write access.

Rodzaje tabak 6 years 1 month ago #9529

  • Filek
  • Filek's Avatar
  • OFFLINE
  • Historyk tabaczny
  • Posts: 1221
  • Thank you received: 248
  • Karma: 56
Nitzo wrote:
Zażywam D.S Madras Snuff i to chyba nie jest jednak naswar. Tabaka jest brunatna, drobno zmielona i ma posmak orzechów. Syci nikotyną, dość mocna. Mogę porównać do Neffy Ifrikii, może trochę gorsza, ale w tym typie. Kolejne zaskoczenie :).

Mam nadzieję, że Filek dostanie swoją saszetkę i też się wypowie. Ma jednak większe doświadczenie w obcowaniu z tabakami indyjskimi.

Aż musiałem w końcu otworzyć w końcu swojego jedynego Madrasa - T.A.S. Rathnam. Rzeczywiście jest czystotytoniowy, co mnie również zaskoczyło, ale również spowodowało zaświecenie się żarówki w głowie i kontynuowanie pracy nad podziałem tabak. Twój Madras jak i mój, to ten sam typ co Sparrow czy Swastik. Czyli w Indiach wyskakują mi 4 grupy:
- czystotytoniowe typu Madras
- czystotytoniowe super zmielone (Dholakia White, White Elephant)
- perfumowane
- ciemne naswary

Zobaczymy co z tego wyniknie :) Gdzieś miałem jakieś materiały o tabakach z Indii na dysku.
The administrator has disabled public write access.

Rodzaje tabak 6 years 1 month ago #9530

  • Nitzo
  • Nitzo's Avatar
  • OFFLINE
  • Redaktor serwisu
  • Posts: 967
  • Thank you received: 158
  • Karma: 45
Czemu Sparrow nie należy do grupy "czystotytoniowe super zmielone"? Kolor się zgadza, konsystencja też pyłowa, choć nieco grubsza chyba. Aromatów poza lekkim tytoniem też nie znajdziemy.

Hindusi na te "czystotytoniowe super zmielone" mają chyba nazwę "white". I taki "typ" wpisują w różne tabelki.

W zasadzie np 6 Photo Cheeta również jest zmielona na pył i jasna. Tyle, że ma dodatkowe aromaty, a więc parfumowana na bazie "White"

Edit; nie mogę znaleźć tego "white" jako typ tabaki. A gdzieś widziałem. W każdym razie nie tyczyło się to jedynie piaskowego koloru, ale również super zmielenia.
Last Edit: 6 years 1 month ago by Nitzo.
The administrator has disabled public write access.

Rodzaje tabak 6 years 1 month ago #9547

  • Filek
  • Filek's Avatar
  • OFFLINE
  • Historyk tabaczny
  • Posts: 1221
  • Thank you received: 248
  • Karma: 56
Cheeta to zdecydowanie to co nazywasz "white" - może nawet bym się pokusił o takie określenie gatunkowe, ale musiałbym zerknąć. Natomiast Sparrow w ogóle mija się z konwencją tego gatunku.
The administrator has disabled public write access.

Rodzaje tabak 6 years 1 month ago #9548

  • Nitzo
  • Nitzo's Avatar
  • OFFLINE
  • Redaktor serwisu
  • Posts: 967
  • Thank you received: 158
  • Karma: 45
Dlaczego mija się z konwencją.

Jest czystotytoniowy (pomijam Cool)
Jest bardzo drobno zmielony, widać to zwłaszcza w opakowaniu typu plastikowy walec, ma identyczne zmielenie jak Cheeta
Jest jasny jak Dholakia White czy Słoń
Nie jest perfumowany.


Jakie cechy jeszcze powinien mieć, czy w jaki sposób powinien być produkowany.
The administrator has disabled public write access.

Rodzaje tabak 6 years 1 month ago #9549

  • Filek
  • Filek's Avatar
  • OFFLINE
  • Historyk tabaczny
  • Posts: 1221
  • Thank you received: 248
  • Karma: 56
Aż znów musiałem przyjrzeć się sprawie, bo dawno nie miałem tej całej zgrai w nosie. Jest bardzo dużo podobieństw w tych tabakach. Może podpytam Vikasa nieco o tabaki induskie, ale wątpię, żeby jako producent chciał się podzielić metodami produkcyjnymi itd. Skonsultuję się jeszcze ze snuffgrinderem.
The administrator has disabled public write access.

Rodzaje tabak 6 years 1 month ago #9578

  • Filek
  • Filek's Avatar
  • OFFLINE
  • Historyk tabaczny
  • Posts: 1221
  • Thank you received: 248
  • Karma: 56
Nitzo wrote:
Hindusi na te "czystotytoniowe super zmielone" mają chyba nazwę "white". I taki "typ" wpisują w różne tabelki.

Tak sobie zerknąłem i mamy: black, white, yellow, golden...no i jeszcze green, ale jako etnograficzny naswar. Można by po prostu zrobić grupę "tabaki typu indyjskiego", ale wyłączając black, green i może nawet white.
The administrator has disabled public write access.

Odp: Rodzaje tabak 6 years 1 month ago #9580

  • Nitzo
  • Nitzo's Avatar
  • OFFLINE
  • Redaktor serwisu
  • Posts: 967
  • Thank you received: 158
  • Karma: 45
Rób jak uważasz- Twoja strona :).

Z White nie ma wątpliwości chyba co do tego jakie to tabaki, pyłowe zmielenie, bardzo jasna barwa. W ich skład wchodzą tabaki perfumowane (np. Cheeta) jak i czystotytoniowe (np. Wróbel ?, Słoń ?)

Nie wiem czy Golden albo Yellow dotyczy tylko barwy tabaki, czy może też gatunku tytoniu. Tytonie nazywają się Golden X. Jest jedna tabaka 6 Photo Golden La. Ale nie wydaje mi się, żeby to była latakia.

Co do nazwy Black. Odnosi się ona jedynie do Naswarów, czy również do "zwykłych snuffów", czarnej barwy niebędących Naswarami? Dholakia Black nie jest chyba Naswarem chociażby.

Imo to można takie coś wprowadzić jako dodatkowy podział, nie mam niestety wielu tabak 6 Photo czy 5 Photo, żeby porównać ich konsystencję i barwę do nazw.

To takie moje dywagacje. Zrób jak uważasz, bo jak mówiłem masz dużo większe doświadczenie z tabakami indyjskimi i z ich klasyfikacją.
The administrator has disabled public write access.

Odp: Rodzaje tabak 6 years 1 month ago #9585

  • Filek
  • Filek's Avatar
  • OFFLINE
  • Historyk tabaczny
  • Posts: 1221
  • Thank you received: 248
  • Karma: 56
Nie wiem skąd się tam znalazło "Twoja strona", ale mniejsza o to. Nie mogę robić sobie jakichś widzimisię i "robić jak chcę", bo bez sensowniejszych źródeł ten cały podział byłby bzdurną papką. Ja np. chciałbym wiedzieć co zażywam. Piszę o swoich dywagacjach, bo liczę, że ktoś może coś ciekawego zasugerować lub podrzucić mi jakiś trop. Zawsze to jakieś wsparcie w temacie.

Ogólnie machnąłbym większość tabak z Indii (wyłączając trzy które podałem) do tabak typu angielskiego, bo prócz zmielenia nie wykazują nic takiego co mogłoby je wyróżnić. Pytanie tylko czy proces ich produkcji, to zwykła metoda błyskawiczna, czy może jakaś inna, zupełnie obca kulturze europejskiej.

Dholakia Black, jest naswarem, ale takim dość sucharnym. Kiczowata robota, bo robiona na podkładzie Sparrowa z tego co w tej chwili czuję.
The administrator has disabled public write access.

Odp: Rodzaje tabak 6 years 1 month ago #9586

  • Nitzo
  • Nitzo's Avatar
  • OFFLINE
  • Redaktor serwisu
  • Posts: 967
  • Thank you received: 158
  • Karma: 45
Nie bierz tak zaraz wszystkiego do siebie :).

Tzn wyłączając Naswary, Madrasy i?
Patrząc na to z organoleptycznego punktu widzenia, jestem w stanie się z tym zgodzić. Naswary i Madrasy są regionalne, więc jak najbardziej zasługują na wyłączenie,ale pyły są pyłami i ciężko znaleźć podobne tabaki o konsystencji pudru w innych krajach (nie próbowałem amerykańskich tabak).

Jeśli mogę zasugerować to imo warto byłoby wspomnieć o tym systemie podziału tabak indyjskich ze względu na kolor tytoniu (i być może inne cechy), chociażby w jakiejś gwiazdce. Ale z podziałem jaki proponujesz zgadzam się, bo tak by wynikało z materiałów. Tym bardziej, że indyjska produkcja tabaki związana jest z Imperium Brytyjskim, więc siłą rzeczy część tabak jest typu angielskiego.
The administrator has disabled public write access.

Odp: Rodzaje tabak 6 years 1 month ago #9590

  • Filek
  • Filek's Avatar
  • OFFLINE
  • Historyk tabaczny
  • Posts: 1221
  • Thank you received: 248
  • Karma: 56
Nie biorę nic do siebie. Nie mogę po prostu zrobić tego jak mi się podoba, bo potem stwierdzę, że jednak się pomyliłem, a w międzyczasie terminologia się przyjmie i ciężko to będzie okręcić ;)

Wyłączając: black, white i green.

Kwestie koloru tabaki czy jego zmielenia są mało istotne. W końcu nie każda angielska tabaka ma ten sam kolor, a i zmielenie zależy w głównej mierze od młyna. Możliwe różnice mogą wynikać z użytego materiału - w końcu używa się innych gatunków tytoniu, które możliwe, że są bardziej podatne na stworzenie z nich pyłu.

Ogólnie w każdym rodzaju tabaki znajdziemy różnice co do zmielenia. Na szybko chociażby, tak bardziej historycznie, tabaki zielone. Polskie były niczym proch strzelniczy. A jak wygląda wersja Bernarda? Chyba większość wie.
The administrator has disabled public write access.

Odp: Rodzaje tabak 6 years 1 month ago #9594

  • Nitzo
  • Nitzo's Avatar
  • OFFLINE
  • Redaktor serwisu
  • Posts: 967
  • Thank you received: 158
  • Karma: 45
Aha. W powyższym poście oczywiście chodziło mi o wyszczególnienie Naswara i Madrasa. Ale widzę, że zrozumiałeś mimo mojego "wyłączania", przepraszam za ten błąd.


Co do pyłów to mam jednak inne zdanie, ale skoro uważasz inaczej to nie widzę problemu. Podkreślam, że masz większą wiedzę. . Bo to jednak jest typowa cecha tego rodzaju tabak indyjskich. Zauważyli to choćby twórcy Ganges Mega Strong. Nie znam Molensa, GH, SG, Toque, Stoka, PG, Bernarda, który miałby takie zmielenie, a jednak prawie każda, czy też każda większa firma indyjska ma taką tabakę w swojej ofercie. Więc można założyć, że to określony typ tabaki. Przykłady: Dholakia White, 6 Photo Cheeta, z 5 Photo chyba też jest jakaś, White Elephant, Sparrow, Sparrow Cool, Manjul, Kamal. Gdyby wysuszyć Gangę tez by taka była.
Last Edit: 6 years 1 month ago by Nitzo.
The administrator has disabled public write access.

Odp: Rodzaje tabak 6 years 1 month ago #9595

  • Filek
  • Filek's Avatar
  • OFFLINE
  • Historyk tabaczny
  • Posts: 1221
  • Thank you received: 248
  • Karma: 56
Można by przyjąć na razie tezę, że istnieje coś takiego jak "tabaki typu indyjskiego" wywodzące się od tabak błyskawicznych typu angielskiego. Tak jak chociażby SP.
The administrator has disabled public write access.

Odp: Rodzaje tabak 6 years 1 month ago #9596

  • Nitzo
  • Nitzo's Avatar
  • OFFLINE
  • Redaktor serwisu
  • Posts: 967
  • Thank you received: 158
  • Karma: 45
Albo zrobić inaczej. Na obecną chwilę klasyfikacja jest według metody produkcji. No to dodać też pod spodem klasyfikację według typu/wyglądu tabaki.

Tabaki angielskie: SP, Tabaki ciemne(?), etc.
Tabaki indyjskie: Naswary, Madrasy, tabaki o ekstremalnym zmieleniu
i opisać krótko, do tego wyjątki, przykłady itp.

Kiedyś było coś podobnego, Twojego autorstwa. Klasyfikowałeś tam według aromatów w tabace, Medicated, Camphorated, Perfumowane itd. Nie mogę tego znaleźć. Mógłbyś "zarzucić" linkiem, jeśli pamiętasz gdzie to jest?

Bo faktycznie być może, a nawet bardzo prawdopodobne, że metoda produkcji "pyłów" nie różni się od metody produkcji tabak typu angielskiego. Jedynie inne żarna, dłuższe mielenie czy co tam jeszcze.

Edit;
Zauważ, że prawdopodobnie metoda produkcji ciemnych tabak angielskich też się nieco różni. Są to o ile wiem tabaki prażone. Dzięki czemu zyskują inny aromat tytoniowy, no i twórcy często dodają dodatkowe aromaty. Viking Dark czsy Brown są "czyste", a już Kendal Brown od SG ma kamforę, ten od WoSa jest scented. Czyli niby odpowiada opisowi "tabaka typu angielskiego", ale metoda produkcji nieco inna. Nie wiem, czy mam tutaj rację, tak mi się wydaje.
Last Edit: 6 years 1 month ago by Nitzo.
The administrator has disabled public write access.
Time to create page: 0.367 seconds
Powered by Kunena Forum